Diamond Ring

39. Mew – Am I Wry? No. (2000/2003)

Shit. Jag kan inte höra tre sekunder på det här utan att ögonen vattnas och halsen blir tjock. Ni som var på mitt och Louise bröllop vet att det här var låten som smällde igång när hon anlände till stranden den där fullkomligt magiska dagen för snart tre år sen.

Det fanns flera anledningar till att vi valde Mew som intro (och outro) till vår vigsel. En av dem var att Louise & jag en höstkväll för fyra och ett halvt år sen bara fick för oss att vi var tvungna att gå o kolla det där bandet som vi gillade. Vi sket bildligen unisont på oss av intrycket bandet gav på Klubben, Fryshuset.

En annan av anledningarna var att Freddan var vännen som presenterade det danska bandet för mig sommaren jag var på botten 2005. Jag åkte till Gotland för att vända på skutan (ursäkta ordvitsarna). Jag jobbade på Jockes go-cartbana och hos Lasses farsa med att såga ved. Jag var en spillra till människa som söp upp de få kronorna jag tjänat under dagen samma kväll. Så höll jag på tills jag sakta började resa mig, komma till insikt, komma tillbaka.

En av de många helt ljuvliga dagar/kvällar jag haft i Freddans (egentligen Renja & Uffes) badhus på tomten i Gnisvärd spelade han upp Mew för första gången. Ty de hade helt passerat mig. Jag föll som en fura (men återupptog alltså inte tråden förrän jag träffat Louise).

Mews album “Frengers” (en hopsammansaättning och upp-proddad version av deras två första skivor) blev deras stora genombrott. Tro fan det när man såg vem som drog i spakarna bakom kulisserna: Alan McGee. Vet ni inte vem det är så kan ni ju slå upp det.

I vilket fall, senare den sommaren 2005 träffade jag mitt livs kärlek. Jag hade shejpat upp mig någorlunda efter Gotlandsvistelsen och hade en stor portion magisk tur. När vi senare bestämde att vi skulle gifta oss fanns det till slut bara ett självklart alternativ – Gotland. Gnisvärd. Ett par kilometer från där Freddan först spelade upp Mew.

Den 4:e Augusti 2007 pumpades således “Am I wry? No.” ut över det glittrande havet när världens vackraste brud anlände i en gul Impala till sin väntande man. I princip på pricken två år efter vi träffats.

Mew, när de är som bäst, presenterar en helt egen jävla värld. Det är inte många band som kan säga det. Mew har dessutom, med hjälp av sina omslag & liveprojektioner visualiserat denna (mar)drömslikna sagovärld på ett så övertagande sätt att man inte är snett ute när man påstår att de är ett av de bästa livebanden man någonsin sett.

“Am I Wry? No” är inledningsspåret på “Frengers” och bjuder på allt när Mew är som bäst: En avig, vacker, manglande liten drömsk popfabrik.  Det finns anledning att få tårar i ögonen även för er som inte har såna minnen som jag till låten.

*

Fotnot: Ni som var på bröllopet kan ju nu, om ni inte tänkt tanken redan, börja rada upp låtar som potentiellt kan komma på den här listan. Snälla, gör inte det. : )

Kommentarer

16 kommentarer till “Diamond Ring”

 1. mono 1 Jun 2010, 17:40

  Låter nog extra fint när man brandskattat visby

 2. Fredrik 1 Jun 2010, 17:51

  Jag har alltid haft lite svårt för Diamond Ring partiet, men det ruckar ändå inte låten det minsta. En formidabel låt av ett (då) formidabelt band som släppte en formidabel skiva. Socker för själen, nedsköljt med ett par pavor cava.

 3. Jens 1 Jun 2010, 18:42

  Mmmm, ett par pavor cava!

 4. Jens 1 Jun 2010, 19:19

  Nä, jag måste säga att efter att återigen ha lyssnat på Frengers kan jag inte annat än tacka för mig när det kommer till Mew. Det var jättevackert där på den gotska stranden såklart, men av någon anledning funkar inte detta band för mig. Alls.

 5. Andreas 1 Jun 2010, 20:03

  Fan vad (märkligt och) synd, Jens! Men det finns nog något i Mew som trots allt är för cleant för dig. De är nog för bra på att traktera sina instrument. Nej, jag skojar inte heller.

 6. Fredrik 1 Jun 2010, 21:43

  Tyvärr är jag dock rädd att Mew har gjort sitt nu. Jag har börjat ana att Frengers och …And the Glass Handed Kites kommer vara det enda riktigt bestående från Mew.

 7. Andreas 1 Jun 2010, 21:56

  Fair enough. Å andra sidan är det bra mycket mer än vad 99% av musikhistoriens artister har erbjudit så de behöver knappast skämmas. : )

 8. ze german 1 Jun 2010, 22:57

  Ett band jag älskar, fast bara de två första skivorna, sen kände jag bara att det räckte och engagerade mig aldrig i det som kom efteråt.
  Det första jag hörde med bandet var http://www.youtube.com/watch?v=a_y152Vkkes. Köpte Frengers och blev grymt besviken över att den saknades på skivan.

  Jag skulle inte bli förvånad om deras ordinarie avslutningslåt från konserterna visar sig högre upp på listan. :-)

 9. Jocke J 1 Jun 2010, 23:24

  Frengers och …and the glasshanded Kites räcker gott och väl. Men de är faktiskt lite för unga för att räknas ut.
  ENligt mina personliga teorier går ofta en svalnande musikalisk glöd och ålder tragiskt nog hand i hand.

  @ze German: Mica är en fantastisk låt det håller jag med om.

 10. Fredrik 1 Jun 2010, 23:55

  @Zer German: När du säger deras två första skivor, menar du Frengers och Glasshanded Kites då? Dom släppte ju typ två skivor innan Frengers. Det lät fördjävligt däremot. Senaste skivan är alldeles för förvirrad och har alldeles för överarbetade låtar som egentligen i grunden är för dåliga. Riktig besvikelse.

 11. Jismark 2 Jun 2010, 07:47

  Det är väl rätt uppenbart att Sven menar de allra två första skivorna. Läser du inte ordentligt, Fredo!?

 12. Musse 2 Jun 2010, 09:34

  Förvånandsvärt svala kommentarer till danmarks bästa band. Älskar dessa gossar.

 13. Fredrik 2 Jun 2010, 09:40

  Jo jag förstod nog det. Jag tänkte nog bara att en del missat att dom finns och så var jag väl en smula chockad då jag personligen tycker dom är rätt usla.

 14. Fredrik 2 Jun 2010, 12:36

  Musse, jag vill inte mena att Mew är dåliga på nått sätt. Frengers och Kites är två av de bästa moderna rockskivorna någonsin. Kanske tom klockar in bland de hundra bästa. Iaf i min bok.

 15. ze german 3 Jun 2010, 00:15

  Jag menade givetvis “Frengers” och “Kites”-skivorna. Erkänner att jag inte förrän långt senare insåg att det fanns äldre skivor, trodde att Mica var nån tidig som pga skivbolagsstrul eller så aldrig hamnade på Frengers.

 16. Fredrik 3 Jun 2010, 01:00

  Nej det var som jag först misstänkte. De två (en eller två) skivorna är usla och luktar lmusikhögskola. Skivan efter Kites låter bra men är förvirrad och dålig.

Pingbacks & Trackbacks