Depeche Mode 151

aaadepeche_mode_dk_46.jpg

Jag älskar att göra listor. Jag tillför definitivt den kategorin människor som starkt identifierade mig med karaktären Rob i Nick Hornbys “High Fidelity”. Jag fick till och med “tala ut” i expressens söndagsbilaga för några år sen om mitt maniska listmakeri. Det var jag och Alex Schulman som fick göra detta. Min lista över årets bästa plattor förväxlades i den tryckta tidningen med hans de otrevligaste kändisar jag träffat.

Vi är olika vi människor.

Jag älskar listor. Och jag älskar Depeche Mode. Och jag älskar framförallt att göra listor med Depeche Mode. Därför tänkte jag under de närmaste månaderna, parallellt med mina andra inlägg, ha en countdown från botten till toppen med Depeches låtar. Det blir ju självfallet en subjektiv lista, och sådana, kanske i synnerhet vad det gäller detta bandet, diskuteras flitigt. Så jag hoppas på att ni vädrar ert stora missnöje, hyllar min genialitet och säger att jag har rätt eller allmänt motargumenterar mig i kommentarer. På så sätt får listan än mer liv.

*

Nörderi och maniskhet kan självklart diskuteras och jag kommer med all säkerhet ifrågasättas på alla sätt och vis under listans gång. Så låt mig då direkt börja med att berätta att följande låtar inte kommer att återfinnas på listan:

Are People People” -tillhör kategorin “javisst har spåret en annan titel, men det är ju för fan trots allt en remix.

Dit hör även “Spanish Taster“, trots att det närmast är en helt annan låt och skulle kunna bedömas därefter.

Black Day” är även den en riktig slamkrypare, men under de beslut jag fattat så måste den falla under samma kriterie som “Spanish Taster”.

“Hemliga spår” som “Crucified” och “Mission Impossible” ryker direkt.

Kan ses som kontroversiellt att plocka bort titelgivna spår som “Uselink“, “Jazz thieves“, “Introspectre” och “Easy Tiger” men jag har svårt att se att de kan bedömas som låtar när det handlar om instrumentala mellanspel.

Fpmip” och “Junior Painkiller” är unika sångtitlar, men de bedöms självfallet, i mina öron och ögon, som versioner på sitt original. “Breathing In Fumes” också.

Med detta sagt är jag redo att kicka igång denna fantastiska lista!

Kommentarer

20 kommentarer till “Depeche Mode 151”

 1. Nomenklatura 31 Dec 2007, 13:21
 2. Peter2 31 Dec 2007, 13:36

  Skulle Easy Tiger inte være med? Den er vil lik Junior Painkiller och Pimpf… en “full version” eksisterer jo på en singel.

  Lycke till med din lista!

  :) Peter

 3. Conkan 31 Dec 2007, 13:49

  Redan nu kan jag säga att jag kommer slåss för att But Not Tonight hamnar så långt upp på listan det bara går. En så sorgligt underskattad låt av massorna. E det bara jag som fattar dess storhet? Time will tell…

  :-)

  Conkan

 4. Conkan 31 Dec 2007, 14:02

  Och sämst? Jo, det ska jag berätta. Comatose. No snack about it.

 5. A2 31 Dec 2007, 14:31

  Helt underbar idé ! Ska med spänning följa denna lista :)

 6. Andreas 31 Dec 2007, 14:54

  Peter2 > Jag förstår vad du menar, men nästa placeringar (148-150) kommer på sätt och vis svara på din fråga!

  Conkan > Var “Comatose” och “But Not Tonight” hamnar kommer, precis som du säger, tiden avslöja! : )

 7. Jens 31 Dec 2007, 15:13

  För många herrans år sedan (runt 1986/87) genomförde jag en ambitiös undersökning där alla jag stötte på fick betygsätta alla då utgivna depechelåtar på en skala mellan 1-10. Detta skedde med hjälp av en lång lista utskriven på en gammal meterbred högljudd matrisskrivare. But not tonight vann hela denna omröstning minns jag. Idag är jag dock lite tveksam till denna låt. Det är ju i grunden en ganska märkligt odepechig depechelåt.

 8. Hugo 31 Dec 2007, 15:22

  Kring skiftet 80-tal/90-tal, både före och efter Violator, så rangordnade jag alla Depeche-låtar flera gånger, och gjorde om hela listan om jag kände att jag ändrat åsikt om en låt.

  Ska bli intressant!

 9. Andreas 31 Dec 2007, 16:48

  Över två år har löpt an sedan “Playing the Angel” så nu har jag ett s k noll-läge då jag har distans till den skivan. Därför bör min lista ses som högst tillförlitlig! : D

  Ja många listor har det blivit genom åren och förutom ett par små förändringar här och där så är det ungefär samma åsikter nu som då..

 10. Cowes 1 Jan 2008, 14:20

  “Fools” är ju en av de grymmaste DM-låtarna..

 11. Conkan 1 Jan 2008, 19:20

  But Not Tonight må vara något odepechig, men den e snygg synthpop kombinerat med en skönt livsbejakande text.Och den e catchy på ett sätt som tilltalar mig. Den fick väl tom vara A-sida i USA när det begav sig…?

  En annan låt, som e lite bortglömd och som förtjänar ett återupptas även i live-sammanhang, är MFTM-godingen The Things You Said. Det är sådana låtar jag vill att Mr Gore ska leverera. Inte Damaged People och Macro…

 12. Jens 2 Jan 2008, 02:04

  Fick och fick… Det var det amerikanska skivbolaget som tog saken i egna händer mot Depeche Mode’s vlja.

 13. Conkan 2 Jan 2008, 15:24

  @ “Jens

  “Fick”, “blev”, “valdes till”, “utsågs av profiterande skivbolagstölpar” — whatever…

  Avd: “Märka ord”

 14. Jens 2 Jan 2008, 15:35

  Det var inte meningen att märka ord, ville bara peka på det faktum att trots att But Not Tonight var a-sida i USA så blev den det bakom bandets rygg.

 15. Andreas 2 Jan 2008, 16:32

  Då måste vi dra upp den gamla vetenskapen igen här då:

  “Ordmärkare och rövpullare hamnar lämgst ner i helvetet”

  Den vise Jesper Eng ca 1993 e kr

  : )

 16. Jens 2 Jan 2008, 18:12

  Men… Det handlade ju aldrig om ordmärkning.

 17. Michelle 2 Jan 2008, 18:23

  “hemliga spår”?:O vad har jag missat?

 18. Conkan 4 Jan 2008, 18:53

  Nåväl, back on topic, all :-9

  But Not Tonight är fortfarande kvar. Jag tippar att den hamnar på åtminstone topp 80…

  ;-)

  Och ja, Exciter suger. Den har nåt eller några få starka spår, emn likväl, den suger.

 19. Jens 4 Jan 2008, 19:07

  Jag är säker på att But Not Tonight kommer på topp 80, och det är den värd.

 20. Shift Lock 5 Jan 2008, 20:33

  Exciter är väldigt svag, men Comatose överlägset bäst på den skivan! Kan inte för mitt liv förstå hur hardcore-DMfans kan dissa denna kaskad av 80-tals ljud och snedluggsmelankoli?! Breathe har jag å andra sidan inte ens orkar lyssna igenom helt än… phew.

Pingbacks & Trackbacks