Den Sista Nattvarden

Lost har börjat igen. Jag har medvetet valt att inte skriva nånting om min all-time favoritserie men nu när sista säsongen, sexan, påbörjats kan jag inte hålla pennan borta från tangentbordet längre. Kolla bara den officiella bilden för avslutningen.

Jag vill härmed varna alla som följer Lost via Tv4 att Kollaps framöver kan bli en osäker zon för spoilers då konspirationsteorier om vad exakt det är som händer på ön lär droppa in.

Jag börjar med att lansera en tanke som kommer få er som inte följer Lost att skratta och konstatera att det är ett sunt beslut att inte göra det. De som följer den magnifika serien kommer dock att endera skaka på huvudet eller tyst nicka och stryka under det jag säger; Rökmonstret ÄR Jesus!

Kommentarer

21 kommentarer till “Den Sista Nattvarden”

 1. Mos6581 8 Feb 2010, 15:54

  Yes! Kollade E01/02 igår. Att vänta in sista mars för att se den på TV4 är naturligtvis otänkbart.

 2. Fredrik 8 Feb 2010, 17:09

  Jag är snart igenom båda första. Blev distraherad av besök i helgen. Men ikväll kollar jag det sista. Jag gillar din teori Andreas, men jag måste nog gå igenom lite händelser i serien först innan jag kan argumentera vare sig med eller mot.

 3. Jocke J 8 Feb 2010, 21:13

  TV4 har gjort det omöjligt för mig att följa Lost, jag slutade efter säsong tre. Min toleransnivå för stress och förvirring är inte hög men jag har beslutat att aldrig mer se ett avsnitt på TV.

  Vilken vänlig själ kan tänka sig att låna ut dvdboxar/filer till mig? Kan inte tanka hem på min nya dator. Hur många boxar sitter dupå Freddan?

 4. Fredrik 8 Feb 2010, 23:10

  Jag har säsong ett, två och tre på DVD och fyra och fem som filer. Hmmm… Jesus… Är det bilden som drar dig mest dit eller, Andreas? Det känns ju lite för löst i serien ännu för att dra nån sådan slutsats kanske. Fast…Jesus?! Eh…eh… Du får nog komma med argument som står utanför bilden. Känns ju lite lättköpt om dom spoilar det så enkelt.

 5. Andreas 9 Feb 2010, 09:08

  Vänta bara Freddan ska jag komma med en full teori! Och det är snarare så att det är som du säger -att bilden gör det för enkelt för att det ska stämma. Å andra sidan har det alltid varit den mest sannolika lösningen som blivit storyn i Lost.

 6. Fredrik 9 Feb 2010, 09:29

  Vi kan ju flumspåna. Här kommer en flummig teori som jag tänkt på väldigt lite. Jakob och den andra snubben är typ “ont och gott”/”gud och djävulen” och dom spelar ett avancerat parti schack och alla på ön är pjäser. ELLER så är som en variant av Det Sjunde Inseglet, dom spelar shack (hur fan stavar man shack??) och vinnaren slipper nån sorts limbo. Därav repliken “jag vill hem”. Där passar ju Jesus teorin in lite.

 7. Andreas 9 Feb 2010, 09:38

  Schack!

 8. Jocke J 9 Feb 2010, 09:46

  Fredrik, har du textning på filerna? Det är att föredra när man är lomhörd trummis och har en liten tjej som ligger och sover i nästa rum.
  Då ska du få några usb-minnen att fylla av mig när du har sett klart tjohoo!

 9. DMC 9 Feb 2010, 09:54

  När börjar LOST sändas?

 10. Andreas 9 Feb 2010, 09:58

  Här ska du/ni få några saker att tänka på!

  * John Locke, som numer är The Man In Black AKA Smoke Monster, är ju inte Locke längre. Han är UNLocke. När han kommer ut från Tawerets fot så säger han “Im disappointed in all of you”. Han syftar helt klart på människorna, knappast just de personer på plats.

  * För att skydda sig mot Unlocke måste man strö en cirkel av aska kring sig eller sitt hus. Nu hjälpte inte ens det Bram när han var inne i Tawerets fot, men i vilket fall så är det aska. Och SmokeMonster är ju rök. Månne representerar då UnLocke ELD? Kanske är Jacob VATTEN? Och är hans cirkel runt UnLocke ön i sig själv?

  *Betänk att Jacob hela tiden har sagt att “du har ett fritt val”. Han, liksom Jack, har alltid gett uttryck för att vara “a Man of Science”. Locke däremot har ju alltid pratat om ödet och är därför “A Man Of Faith”. Månne är det då inte särdeles konstigt att han blev Man In Blacks “loophole”. I synnerhet som han stod i position att få Ben att döda Jacob, något som helt klart var en förutsättning för att det skulle kunna gå att dräpa Jacob!

  *Apropå Loophole så är det nu fastställt av producenterna och skaparna själva att Smokemonster har tagit flera former under seriens gång däribland YEMI i säsong tre. Och MEDUSAspindeln i säsong tre!!

  * Jacob och Benjamin är båda hebreiska namn. I bibeln var Bejamin Jacobs son!

  * Richard Alpert har en namne i verkligheten som var författare. Han kallades/hette även Ram Dass i Egypten. Fråga mig inte varför. Men Ram Dass betyder SERVANT OF GOD. Skaparna av Lost har bekräftat att Richard Alpert har sitt namn efter verklighetens namne. “Its Good to see you out of those chains Richard.”

  * Christian Shepherds namn kan väl ändå inte vara en slump??

  * Slutligen vill jag, utan att dra några slutsatser av det, bara få det sagt att man ser mycket när man synar hela serien. Som att

  1) Jack vill alltid göra det rätta men så gott som alltid blir det fel. Hans beslut har lett till elände för andra mer än en gång.

  2) Benjamin Linus har ljugit, om så gott som allt, rakt genom hela serien.

  3) Fadershatet måste vara stort hos skaparna. Hur många snälla och lyckade fädrar har vi sett i serien?

  4) Många är de gånger då en kvinnlig person dött, ofta efter att ha funnit en ny kärlek -vare sig precis nyss eller sen ett tag tillbaka. Sharon, Libby och nu senast Juliet är rätt bra exempel.

  och slutligen och, tror jag, viktigast av allt:

  Kolla bredden på varifrån karaktärerna kommer i serien (USA, Korea, Irak, Flera platser i Afrika, Danmark, Skottland, England, Japan, Australien, Ryssland, Frankrike)! Detta gör mig övertygad om att vi har att göra med en religiös upplösning av episka proportioner. Det kan inte bli annat, vare sig det handlar om Jesus, Ra eller Sisyfos!

  Men att Unlocke är den goda kraften tror jag banne mig på. Trots att Jacob bevisligen rörde alla huvudroller “Touched by the Hand of God”.

  Kan ju också vara så att ingen av dem står för gott eller ont utan. Eld v/s vatten, kaos v/s ordning, Fri Vilja v/s Ödet etc..

  Hur som helst kommer det knappast bli ett anti-intellektuellt slut på det här!

  Och ni som läst detta och inte följer Lost. Glöm allt. Och börja från början. : )

 11. Andreas 9 Feb 2010, 10:02

  Calle > I en USB-sticka nära dig! : )

 12. DMC 9 Feb 2010, 11:34

  Jag är tablåknarkare och måste se serien i HD/5.1. :)
  Men om någon har serien i HD kvalité (och 5.1 som är stadnardi HD) så kan jag omvärdera det.

 13. Fredrik 9 Feb 2010, 12:26

  Nej jag tror tyvärr inte jag har text Jocke.

 14. Martin S 9 Feb 2010, 12:42

  Menar ni att jag gjorde fel som lade ner Lost efter säsong 3, alltså?

 15. Fredrik 9 Feb 2010, 13:10

  Det berors väl på om du tyckte om den eller inte Martin. ;-)

 16. Martin S 9 Feb 2010, 14:12

  Tja, nedläggandet berodde ju på att det blev way to weird for my liking…

 17. Jens 9 Feb 2010, 16:05

  Säsong tre var ju elddopet. Det var nära att jag tröttnade där också. Sen blev det rätt mycket bättre.

 18. Andreas 9 Feb 2010, 16:47

  Går faktiskt genom trean just nu och det känns lätt oförklarligt -för mig iallafall- varför jag var så besviken med den. För det var jag. Men nu när jag tittar fattar jag allt som händer tack vare säsong 4 och 5 och det finns bara en sak att säga. Briljant. Briljant!!

 19. Fredrik 9 Feb 2010, 19:26

  Det är vare sig rätt eller fel. Ja det blev rörigt som tv-serie. Men funkar i det stora hela nu i efterhand så funkar det ju. Det är en mästerlig serie helt enkelt och det är fantastiskt att man kan bli bjuden på sån huvudbry i en medial tid som denna. Även om det inte fanns en fast linje från början.

 20. Mos6581 9 Feb 2010, 21:31

  @Andreas: Intressanta analyser. Det var ett tag sedan jag följde forumen på TheFuselage.com men du kanske har testat dina teorier där? Serien är förövrigt helt fantastisk och jag tror inte att jag kommer bli missnöjd med slutet.

  @Jocke J: Texter till i stort sett alla releaser av avsnitten finns här: http://www.undertexter.se/?p=serier&id=71

  @DMC: Själv tankar jag bara HD-varianterna med 5.1. Blir kanon. Osäker på om första säsongerna finns enkelt tillgängliga med den upplösningen dock.

  /T

 21. Andreas 10 Feb 2010, 07:27

  En sak slog mig just på morgonkvisten.. Jacob eldades upp och återuppstod ur vatten (förutsatt att det är Sayid som tar hans skepnad) Hmm! Ska nu se del 3 ikväll förhoppningsvis!

Pingbacks & Trackbacks