Den Finska Skolan

Fortsättning från Morgonbad och Kulturministeriumskjuts

Den finska skolan är bättre än den svenska. Ja, faktum är att den är bäst i hela Europa. Till och med världens bästa. Det går inte att fritt beställa ett studiebesök på en skola i Finland. Nej, det är så många; Nya Zealandare, Gambianer, Tjecker, Armenier, som vill syna vad det är som gör den så bra att man måste gå via kulturministeriet för att därifrån bli tilldelad en skola man får besöka. Vi kom till en välbärgad “förort” i Esbo. Det luktade medelklass, till och med övre medelklass. Alltså fjärran från vårt arbetsområde i Kista/Husby.

Rektorn för skolan mötte upp oss och inledde besöket genom att på mycket bräcklig engelska uppvisa cunnilingus eller cullunarum eller vad det nu heter. Skolans schema/tidsplan kan man annars också kalla det. Efter det kom en fjärdeklass och sjöng för oss. Det var i sanning imponerande. De rosenkindade finska skolbarnen strålade ikapp alltmedans de avfyrade stämsång, body-percussion och spel på bongo, flöjt och fiol. Jag blev mäkta imponerad.

Vi visades runt i salarna. De finska nationalskalderna, statsledarna, blängde från porträtt i skolans korridorer. Det kändes öststat och USA på samma gång på den här skolan. De hade musikklasser, begåvade lärare och härliga elever. Skopar i perfekt symmetri utanför klassrumsdörren. I en tredjeklass lirade ett par killar gitarr och bas. Låten de sjöng och spelade därinne var fanimig skitbra.

Efter en lunch bestående av potatis och spenatbiff skulle så headmastern besvara vår grupps alla frågor om varför finnarna har passerat vår svenska skola på alla sätt. Besöket i sig hade ju redan imponerat och rektorn radade upp orsak på orsak: De har ett mycket högre arbetstempo på förmiddagarna, grundämnen, när barna är “in the zone”, så att säga. Efter lunch var det mer praktiska begivenheter och ett betydligt lättsammare tempo. Barnen har mindre läxor, kortare dagar. Barnen kan inte välja skola utan går i den geografiskt mest närbelägna. Läraryrket har högre status än i Sverige. Utbildningen är längre, de har bättre betalt.

Han pratade på och jag kände gamnacken krypa sig på mig. Jag blev evinnerligt trött. Jag var överbevisad och min hjärna och kropp behövde luft. Jag fejkade ett längre besök på toaletten och gick och skvätte kallt vatten över mina dåsiga ögon.

När jag återkom till föreläsningen hade någon i troppen äntligen ställt frågan och vips var jag klarvaken: -How many immigrants do you have on this school?  Rektor Salonen skruvade på sig och började trevande svara på frågan:

We have four immigrants on this school. One of them is a Somalian girl. (Och det stämde bra, jag såg henne inne i tredjeklassen. Slöjan och hudfärgen var hon monumentalt ensam om på skolan.)

Efter detta började rektorn svettas i pannan, han torkade sig med en servett och tog sats:

-Hrrrmm..Actually….She is the only immigrant on this school… But we are waiting for another one to arrive. He is the brother of this Somalian girl.

Okej.

På mina skolor i Kista har vi mellan 90 och 99% immigrants. En möjlig orsak till läs och skrivsvårigheter om ni frågar mig. Kanske är den finska skolan i topp i världen på grund av deras knappa intagande i landet av immigrants? Det kanske inte hade behövts raljeras så värst mycket om det splendida i deras currecurrylingus kände jag då.

*

Fotnot: Det heter curriculum. http://en.wikipedia.org/wiki/Curriculum 

Fortsättning följer…

Kommentarer

5 kommentarer till “Den Finska Skolan”

 1. Peter S 28 Apr 2008, 22:59

  Strålande slutsats käre vän :) Märkligt krånglig väg vi fick ta för att konstatera detta. Väntar med spänning på den dråpliga hemresan….ojoj…

 2. Mattias 29 Apr 2008, 11:41

  Känns ju som precis rätt skola för er att ta lärdom av :-D Hur tänkte de egentligen?

 3. Jakob 9 May 2008, 14:32

  Det heter curriculum. Och cunnilingus betyder väl slicka fitta? Konstig uppvisning av en rektor när han möter en grupp besökare. :)

 4. Andreas 9 May 2008, 14:37

  Du har härmed “klivit på bussen”, Jakob. Lite väl sent, men likväl! ; )

 5. Jakob 11 May 2008, 14:40

  Haha, jag fattade att du visste vad det betydde. Men jag tyckte att det var för roligt för att ingen skulle kommentera det. Synd att vi inte hann ses när ni var i Göteborg. Kom tillbaka snart!

Pingbacks & Trackbacks