Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

De dråpligaste ögonblicken under Hultsfredsfestivalen 1991-93

9. Front 242 tappar greppet

Det tidiga nittitalets Hultsfred radade upp mina favoritband och många är de konserter som jag, och många med mig, än idag rankar mycket högt. Primal Scream efter “Screamadelica” exempelvis.  Två timmars “försening” och ett DJ-set som förvandlade hela tältet till ett gigantiskt disco. Tjugo pers kom ut på scen och hela världen exploderade, och “Slip inside this house” var början till ett set av ett rockband som inte kunde göra fel.

The Young Gods i samma tält -tänk att de var så stora då- levererade en stereobild jag aldrig hört maken till. Sångaren Franz Treichler, det tidiga nittitalets Jim Morrison, hade en stor spotlight under sitt mickstativ som han lös ut över publiken. Ascoolt!

The House Of Love, Ride, Blue For Two. Alla spelade de i det där tältet och var skitbra.

Front 242 var också där. Det var inte riktigt lika bra.

Det belgiska syntbandet befann sig i ett vägskäl. Kanske var det därför de hade på sig vägarbetar-kläder på scen? Jag vet inte.

Front 242 hade inget bra nittiotal. Även om jag aldrig tyckt att skivorna med koder som egentligen hette “Up Evil” och “Evil Off” var särskilt dåliga. Två spår på den senare, “Crushed” och “Animal” (single version) rankar jag högt, högt. Men bandet hade tappat sin riktlinje och skulle aldrig mer hitta den.

Och här kom de till Hultsfred, som ett av de obligatoriska syntbanden -de fixade ensamma minst 1000 besökare till festivalen ,precis som tidigare Nitzer Ebb och Laibach. Med deras tidigare framträdanden i huvudet -fallskärmar, laserstrålar, skyddsvästar, massa massa rök- gick jag med stor förväntan mot konserten med en bunt syntare. Efteråt skulle vi ha kraftiga diskussioner.

För nåt hade hänt. Front 242 var inte bra. Tyckte alla som inte var förblindade av upplevelsen. Belgarna levererade en form av raveföreställning, där sångaren Jean Luc De meyer presenterade dance moves ingen tidigare sätt (och så borde det förblivit), där hans sidekick Richard 23 om och om igen skrek “Move your booodyyy…Move you aaaaaaassss jiiiiiiiiiii”,  där de slaktade klassiker som “Headhunter” i nya versioner. Bandet som varit ultracoolt kändes helt plötsligt farligt nära patetiska och dagen efter gick följande klassiska rader att läsa i recensionen från aftonbladet:

+ (ett plus)

Front 242, Hultsfredsfestivalen

“….och sångaren Jean Luc De Meyer rör sig med en bebis motorik över scenen.”

*

Efter de där två plattorna tappade Front helt styrfart och har efter detta aldrig hämtat sig. Jag såg dem i Arvika för ett par år sedan i ett mindre tält, halvfullt. Och även om det började bra, utvecklades samma betéendemönster igen. Och denna gång var hela bandet klädd i orangea reflexvästar. Vägarbetar-imagen fulländad.

Chansen till upprättelse kom igen när de bokades in till syntfesten “Tinitus” förra hösten. De skulle fira tjugofemårsjubileum och hylla sina tidiga plattor lät det från flyers och annonser. Men bandet vände först upp och ner på hela kvällen genom att glömma sin elektroniska baskaggepedal i Bryssel. Efter att arrangören från scenen fick annonsera efter en sådan kastades kvällens schema om då en snäll snubbe fick åka till replokalen och hämta en. Och däremellen UTKLASSADE gamle Dirk Ivens i Absolute Body Control allt Front 242 gjort de senaste tjugo åren. Sen gick The Hacker upp och levererade ett dans-set som satte hela lokalen i extas.

Så när Front 242 gick upp och körde samma skit igen, och absolut ingen hyllning till “Geography” dog mitt intresse för att nånsin se dem live igen en gång för alla.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80