De 10 Bästa Bondfilmerna

Då var det så dagsatt avsluta James Bond-listningarna. Med att utse de 10 bästa filmerna i serien om agenten.

Jag tillhör den skaran som inte bedömer vare sig gamla Casino Royale eller Never Say Never Again då jag inte anser att de skall stå bredvid de andra 23 Broccoli-produktionerna.

Med det sagt kan jag ju fortsätta att konstatera att jag inte kan lista alla filmerna från sämst till bäst. Det är ju lite lurigt. Bond är som ett helhetskoncept där det i samtliga filmer finns nån klassisk scen, replik eller figur att hämta. Så därför blir jag något oromantisk och kort helt plötsligt och börjar med att konstatera:

I HENNES MAJESTÄTS HEMLIGA TJÄNST är inte i närheten av topp tio. Lazenby, plot, story & location är alla svaga efter vad man kräver av den grundmall som utgör en 007-film. Det är dåligt med bovar, visserligen gott om “brudar” men fantamig om det skulle höja betyget. Nej, det här är inte filmen jag skulle visa någon för att påvisa storheten i James Bond filmer.

AGENT 007 MED RÄTT ATT DÖDA är inte heller den bäst. Här tar allt sin början och det är en legendarisk inledning på filmatiseringarna, jovisst. Three Blind Mice-sången, Dr.No & Ursula Andress baddräkt i all ära. Men på min lista stannar den en bit ner när jag summerar.

TID FÖR HÄMND är långt från toppklass. Timothy Dalton är vansinnigt humorlös och bitter efter jävelskapen med Felix Leitner & fru och genomför en av de sämsta porträtteringarna av James Bond genom tiderna ´och det kostade mycket riktigt honom rollen, ja faktum är att han var nära att kollapsa hela Broccolifesten. Det finns, precis som i “med rätt att döda” en rad höjdpunkter: Ganska bra skurkgalleri, framförallt till skådespelarinsatsen: Del Toro, Davi, Anthony Zerbe. Återkomsten av Leitner, respektabelt bovnäste & överlag schyssta miljöer.

TOMORROW NEVER DIES är inte heller Bond i Zenith direkt. En ganska löjlig actionstinn rulle som räddas mycket tack vare Wai Lin som gör en klassisk insats som kanske den coolaste Bondbruden genom tiderna. Hon klarade sig fan själv. En annan sak värd att minnas om den här filmen är att David Arnold tog över facklan från John Barry. Det är så synd att Pierce Brosnan, på pappret den bästa Bond nånsin, skulle bli tvungen att spela karaktären i en tid då Bond skulle vara mer Action än nånsin alla andra Hollywoodblockbusters. Fan ta Blockbusters. Fan ta Hajen som förstörde det som fanns i regissörernas händer och inte producenternas innan slutet av sjuttitalet.

QUANTUM OF SOLACE bedömer jag inte alls då jag enbart av recensioner skrämts upp till en nivå då jag tror jag bara skulle bli arg av att se filmen. Det verkar som att Craig är lika arg och allvarlig som Dalton i Tid För Hämnd. Och det verkar som att det ska smälla och vara actionjackson hela tiden. Snälla, rätta mig ni som sett filmen och säg att jag har fel.

Samtliga ovanstående filmer är dock på intet sätt sågade av mig, jag är alldeles för förtjust i James Bond för att såga fenomenet. Alla filmer är bra nånstans tack vare de ingredienserna som är grundpelarna i en Bondfilm. Ja till och med när det blir fel hus Bond vaknar upp i eller att hans bil plötsligt byter färg eller att han plötsligt knockar en gubbe i blå karatedräkt istället för vit är bra det också. Kalla mig dum och perspektivlös för det är jag när det kommer till verklighetsflyktad underhållning. Bond är inte The Wire, Crash, Ömhetsbevis eller Lilja Forever och ska ej heller vara.

Med dessa ord sagda Låtom oss snart börja nedräkningen.


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

8 kommentarer till “De 10 Bästa Bondfilmerna”

 1. Martin S 24 Nov 2008, 12:22

  “Bond är inte The Wire, Crash, Ömhetsbevis eller Lilja Forever och ska ej heller vara.”
  Fair enough, det är din smak.
  Men andra sidan kan man argumentera att Bond inte heller ska vara Stålmannen, Läderlappen eller Inspector Gadget. Att hela sjuttiotalet är en så stor loska i Ian Flemings ansikte att han fan borde komma tillbaka från sin grav och spöka för samtliga inblandade tills korna går hem och ber om ursäkt för “Moonraker”.

  Vad som gör att jag dyrkar Craigs tolkning av Bond är att han, utifrån Ian Flemings karaktärsbygge, gör Bond till en människa. Och är den Bond jag känner igen från Flemings tidiga böcker. Jag köper att man inte gillar det, men att säga att det inte är Bond är bara, jag höll på att säga korkat, ett utslag av okunskap.

  Brosnan var på god väg, men uselheten i de filmer han tvangs göra efter Goldeneye gör att prispallens övre skikt dras undan från hans fötter.

 2. Andreas 24 Nov 2008, 12:38

  Bond ska definitivt inte vara Stålmannen eller Inspector Gadget. Jag ogillar i princip konsekvent filmer med superhjältar i trikåer.

  Sen tycker jag ju iochförsig att tolkningar av en karaktär kraftigt kan diskuteras och sedan kan man prata om författarens ursprungliga fiktiva person är den som ska utgöra kriterie för om det är rätt tolkat av skådespelaren och regissören.

  JRR Tolkien skulle förmodligen, precis som Fleming, gjort helt andra filmer -om det nu skulle blivit film alls- om de fått sitta vid rodret. Det är jag dock tacksam för att de inte gjorde. En författare är oftast bäst på att författa och en regissör bäst på att regissera och så vidare.

  Jag sätter dock inte så extremt mycket tyngd i hur Bond är framställd av skådisen (viktigt men inte det som avgör filmens öde) utan vad och vilka han omgivs av. Bond för mig är Feelgood och eskapism, för dig smärta och svärta. Bond är för dig en människa med brister och svagheter. För mig är han en fiktiv person i en fiktiv värld. Därnånstans, i dessa grundbultar, kan vi tillsammans konstatera redan nu att den här topp 10 listan kommer trycka på dina röda knappar!

 3. Martin S 24 Nov 2008, 12:49

  Det kan du lita på att den kommer. Och just därför, kära vän, välkomnar jag den å det varmaste!

  Smärta och svärta var att ta i. Men så länge Bond är en människa och inte en fjantig påfågel med rotorblad i brallan så är jag nöjd.
  Eller vafan, han kan få ha en jävla helikopter på skallen också, så länge han känns mänsklig när han har det. Är du med?

 4. Andreas 24 Nov 2008, 13:01

  Fair enough! Nu kör vi!

 5. Martin S 24 Nov 2008, 16:50

  Ett litet kollage om kvinnosynen i några av de filmer vi kommer att dissekera under de kommande dagarna.
  Rätt obehagligt när det vävs samman såhär, faktiskt:

  http://www.youtube.com/watch?v=m9QOQFgPJrI&feature=rec-HM-rev-rn

 6. Andreas 24 Nov 2008, 16:58

  Och i samtliga klipp såg vi…..? ; )

 7. Superlimpan 24 Nov 2008, 19:48
 8. Jonas R 25 Nov 2008, 09:16

  Jag säger nej till Tom som Bond, han har lite väl mycket i bagaget/för gammal.
  Vissa slagsmålscener i detta klipp känns väldigt mycket Roger Moore.
  Layer Cake är en alldeles utmärkt film.

Pingbacks & Trackbacks