Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/functions.php on line 20

De 10 Bästa Bondfilmerna

Då var det så dagsatt avsluta James Bond-listningarna. Med att utse de 10 bästa filmerna i serien om agenten.

Jag tillhör den skaran som inte bedömer vare sig gamla Casino Royale eller Never Say Never Again då jag inte anser att de skall stå bredvid de andra 23 Broccoli-produktionerna.

Med det sagt kan jag ju fortsätta att konstatera att jag inte kan lista alla filmerna från sämst till bäst. Det är ju lite lurigt. Bond är som ett helhetskoncept där det i samtliga filmer finns nån klassisk scen, replik eller figur att hämta. Så därför blir jag något oromantisk och kort helt plötsligt och börjar med att konstatera:

I HENNES MAJESTÄTS HEMLIGA TJÄNST är inte i närheten av topp tio. Lazenby, plot, story & location är alla svaga efter vad man kräver av den grundmall som utgör en 007-film. Det är dåligt med bovar, visserligen gott om “brudar” men fantamig om det skulle höja betyget. Nej, det här är inte filmen jag skulle visa någon för att påvisa storheten i James Bond filmer.

AGENT 007 MED RÄTT ATT DÖDA är inte heller den bäst. Här tar allt sin början och det är en legendarisk inledning på filmatiseringarna, jovisst. Three Blind Mice-sången, Dr.No & Ursula Andress baddräkt i all ära. Men på min lista stannar den en bit ner när jag summerar.

TID FÖR HÄMND är långt från toppklass. Timothy Dalton är vansinnigt humorlös och bitter efter jävelskapen med Felix Leitner & fru och genomför en av de sämsta porträtteringarna av James Bond genom tiderna ´och det kostade mycket riktigt honom rollen, ja faktum är att han var nära att kollapsa hela Broccolifesten. Det finns, precis som i “med rätt att döda” en rad höjdpunkter: Ganska bra skurkgalleri, framförallt till skådespelarinsatsen: Del Toro, Davi, Anthony Zerbe. Återkomsten av Leitner, respektabelt bovnäste & överlag schyssta miljöer.

TOMORROW NEVER DIES är inte heller Bond i Zenith direkt. En ganska löjlig actionstinn rulle som räddas mycket tack vare Wai Lin som gör en klassisk insats som kanske den coolaste Bondbruden genom tiderna. Hon klarade sig fan själv. En annan sak värd att minnas om den här filmen är att David Arnold tog över facklan från John Barry. Det är så synd att Pierce Brosnan, på pappret den bästa Bond nånsin, skulle bli tvungen att spela karaktären i en tid då Bond skulle vara mer Action än nånsin alla andra Hollywoodblockbusters. Fan ta Blockbusters. Fan ta Hajen som förstörde det som fanns i regissörernas händer och inte producenternas innan slutet av sjuttitalet.

QUANTUM OF SOLACE bedömer jag inte alls då jag enbart av recensioner skrämts upp till en nivå då jag tror jag bara skulle bli arg av att se filmen. Det verkar som att Craig är lika arg och allvarlig som Dalton i Tid För Hämnd. Och det verkar som att det ska smälla och vara actionjackson hela tiden. Snälla, rätta mig ni som sett filmen och säg att jag har fel.

Samtliga ovanstående filmer är dock på intet sätt sågade av mig, jag är alldeles för förtjust i James Bond för att såga fenomenet. Alla filmer är bra nånstans tack vare de ingredienserna som är grundpelarna i en Bondfilm. Ja till och med när det blir fel hus Bond vaknar upp i eller att hans bil plötsligt byter färg eller att han plötsligt knockar en gubbe i blå karatedräkt istället för vit är bra det också. Kalla mig dum och perspektivlös för det är jag när det kommer till verklighetsflyktad underhållning. Bond är inte The Wire, Crash, Ömhetsbevis eller Lilja Forever och ska ej heller vara.

Med dessa ord sagda Låtom oss snart börja nedräkningen.


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php:80 Stack trace: #0 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/themes/kollaps/single.php(14): related_posts(3) #1 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/s...') #2 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/s...') #3 /var/www/html/superautomatic.com/public_html/index.php(17): require('/var/www/html/s...') #4 {main} thrown in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80