Converse-skorna

kinas-flagga

Min vän Linus köpte ett par converse av en kines på ebay. Han fick dessa levererade hem till sig. Köparen nöjd. Säljaren betald. Normalt sett skulle historien om detta köp varit avslutat. Men så blev det inte den här gången.

Några månader, mer än sex, efter att Linus trajjat omkring i sina fina dojjor dimper det ned ett brev i brevlådan hans. Nu talar vi inte om ett mejl, utan om ett pappersbrev. I detta fanns ett vackert vykort, stämplat för sig av nån anledning. I brevet fanns också ett brev, utskrivet på dator och kopierat. På kuverets framsida fanns en bedjan från avsändaren om att använda detta igen om möjligt. Recycle. Vid underskriften av texten i brevet återupprepades denna önskan ytterligare en gång.

Men låt oss koncentrera oss på innehållet.

Säljaren, Jiawei, hade ju naturligtvis ett uppsåt med avsändandet. Varför han inte mejlade är oklart och kravet var dessutom att Linus skulle svara med ett handskrivet brev tillbaka till Kina. Så vad ville Jiawei då? Jo han ville att Linus, bluespunkaren från Skälby, den halvholländske fotbollsmarodören, skulle rekommendera honom till Harvard och Yale University.

Jiawei menade att detta skulle påvissa dennes “social skills” och “Experiences in his young life as a salesman” och att Linus skulle sända ett vykort tillbaka till Kina som skulle bekräfta detta.

Världen är stor och kineser finns det många. Man kan knappast anklaga den unge entrepenören för att inte försöka och jag kan inte säga annat än jag tycker lite synd om honom i sitt desperata försök att få en knuff i rätt riktning mot Harvard. Men nog skulle han kunna hitta bättre vägar, och andra tillvägagångssätt, än att sända ett vykort till en converseköpande bartender i Solna?

*


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

9 kommentarer till “Converse-skorna”

 1. DMC 30 Apr 2009, 13:37

  Hahaha! :)
  Vi får väl se om det dyker upp en professor vid namn Jiawei i framtiden.

 2. Andreas 30 Apr 2009, 15:30

  Alltså fy fan… kolla killen på cykeln.. Han är nog gladast i Holland idag.

  http://www.expressen.tv/nyheter/Utrikes/1.1552651/har-kor-bilen-in-i-folkmassan

 3. Danne josefsson 30 Apr 2009, 18:54

  Skrev han en rekommendation då?

 4. Linus 30 Apr 2009, 20:17

  Får väl knåpa ihop något på krogen under helgen..

 5. Jens 1 May 2009, 00:17

  Jag känner mig fortfarande lite skev inför denna historia. Tycker nog fortfarande att det inte är så jävla roligt egentligen. Jag blir mest ledsen.

 6. Lelle 1 May 2009, 23:10

  Om det finns nåt kul i den här här historien, så står det knappast i proportion till det vemodiga och ytterst sorgliga. Här gottar vi oss, de mest bortskämda jävlar som vandrar på vår planet (vita/ män/ européer/ skandinaver) i en ung människas strävan och desperata försök att skapa en (bättre) framtid. Knåpa ihop nåt fyndigt till han över bärsen, bluespunkarn.

 7. Andreas 2 May 2009, 08:40

  Jag kan inte annat än, rent på pappret, hålla med både Lelle & Jens i det vemodiga och sorgliga i historien.

  Men som alltid när det gäller Kollaps så ligger mycket av humorn i det hela i “vårt gäng”. Det är som i historierna kring Freddan & Jocke i Liepaja eller Bridgend där vi gör oss lustiga över de sorgliga gamla öststatstanterna och KGB-mentaliteten hos polisen och de dumma sheepshaggers-snubbarna ute på walesiska landsbygden.

  Historien måste om Jiawei måste ställas i proportion till dessa. Och då är det en ganska rolig historia. Icke desto mindre önskar vi som är här på Kollaps! allt det bästa för Jiawei och därför ger jag er nu chansen att lätta på samvetet som bortskämda nordeuropéer: Maila mig info@devotchka.se så ska jag ge er Jiaweis mailadress så kan vi skicka 20 rekommendationer till Harvard åt honom istället!

 8. DMC 2 May 2009, 10:39

  Så trist med PK-människor, moralens riddare etc, etc…

 9. Jocke J 3 May 2009, 16:58

  Den enda som “kränker” den stackars kinesen är signaturen Lelle tycker jag även om han naturligtvis inte menar det.
  Vi vet ingenting om den här personen förutom att han verkar oblyg och bra på att ta för sig.
  Kan tänka mig att en rekommendation från andra sidan jordklotet som vittnar om hans förträfflighet som försäljare väger lite tyngre än de han knåpat ihop i byn eller staden där han bor. Om inte annat skulle det säkert vara ett fint kompliment.
  Något konstigt med det?
  Själv har jag faktiskt några skumma rekommendationer i mitt eget CV och det är inte ens ovanligt.
  Smaken är olika men jag tycker det är en rolig historia. Mitt samvete är rent. Det rolioga är ju inte att det är en fattig kines (om han ens är fattig) som ber om rekommendationer utan att han ber en bluespunkare skriva den.

Pingbacks & Trackbacks