Conquistador

27. Indochine – 3eme Sexe (1985)

Jag…jag..nä. Det här är musik som betyder så mycket för mig så det stockar sig när jag skriver det här. Hur kan det komma sig? De sjunger ju för fan inte ens på ett språk som jag ens kan påstå mig bemästra på något sätt. Nu ska jag säga något jag kommer säga i alldeles för många inlägg framöver – När Indochine är i den här formen (som de var mestadels i början av karriären) är de världens bästa band.

Jag menar: “une fille au masculin, un garçon au féminin“. Det räcker för mig -och då vet jag ändå att Nicolas Sirkis aldrig utsetts till nån större textförfattare. Faktum är att flera olika fransmän/fransyskor jag pratat med säger att lyriken ibland kan vara beklämmande medioker. men kolla publiken i de här klippen. Jag har i princip aldrig, och då har jag sett mååånga liveklipp med bandet, sett en så begeistrad publik som Indochines.

Det här bandet är en fullständigt genial uppfinning. Ursprungligen fyra krulltottar i för stora byxor som spelade sin egen version av surfmusik. Sin egen orientdippade syntpop. Kombinationen av de lite udda inspirationerna tillsammans är helt oemotsåndlig. De mest magnifika melodislingorna. I hög fart. Glad fransk syntpunk helt enkelt! Tänk så dumt det kan låta i skrift när det låter så bra i praktiken.

Nu hör vi det kanske inte så mycket i just den här låten (den går inte lika snabbt som de flesta andra favoriterna) men det finns inte mycket musik som kan försätta mig i så pass extrem form av extas. När jag varit som mest nere har jag lyssnat på Indochine. När jag varit som mest uppe har jag lyssnat på Indochine. Jag är inte ensam. Vi är många som älskar bandet som finns kvar.

Tyvärr har vi inte och lär inte heller få se dem på Berns eller Debaser Medis. Den 26:e Juni spelar de på Stade Du France. konserten är utsåld sen över ett år tillbaka. De har sedan våren 2009 turnerat nonstop för utsålda hus i länder där de, förutom Frankrike, är GIGANTISKA. Indochine 2010 är större än någonsin. Nicola Sirkis är själv kvar men han behöver inte ursäkta sig. Hans bror gick bort i cancer 1999 och han har fortsatt själv med nya medlemmar (De andra två ursprungsmedlemmarna är borta från bandet sen länge) Och han gör det knappast illa. Som ni kommer märka yttermera på den här listan.

Kommentarer

3 kommentarer till “Conquistador”

 1. UC Nicklas 4 Jun 2010, 13:14

  Det stockar sig i halsen på mig med…
  Och precis som du skriver, så kan inte jag heller behärska språket, men känsla, vilken känsla!

  Det här klippet, när det kommer igång (c:a 2 min in), är ett av de få som jag får konstant gåshud till.
  Han är SÅÅÅÅ cool, det är SÅÅÅ bra!!!
  …så vill jag se ut när jag passerar 50.. :)

 2. Andreas 4 Jun 2010, 13:21

  Härligt Nicklas! Men ditt bifogade klipp fick jag hugga bort sörru! Varför förstår du säkert redan nu…. : )

 3. ze german 5 Jun 2010, 10:10

  Ett av de bästa banden. Står jag framför skivsamlingen och inte riktigt vet jag ska plocka fram blir det mycket ofta Indochine.
  Språket ska inte spela någon som helst roll, tänk om fler tänkte så.

Pingbacks & Trackbacks