Båtpartyts härligheter & konsekvenser

Del 1:

Klockan är straxt efter 05:00, lördag morgon. Hemma i badrummet i Sundbyberg halvligger Joakim Janthe över badkaret och kräks. Samtidigt, på tunnelbanans röda linje mot ropsten balanserar en ung man tjugo öl från en sprucken platta i sin famn. Han är uppenbart onykter, iklädd rutig keps, och han bär osannolikt nog även med sig en elektrisk gitarr. Det är Freddan Broberg.

På båten Vieille Montagne roddar bandet Dubplate Connection av scenen själva, trötta och stärkta av hela kvällens intag av sprit. Linus Dielemans hör en röst från baren. En av kvällens inhyrda barkvinnor verkar anklaga basisten för förskingring, fullständigt felaktigt förstås, och den holländsk-ättade bluesmannen blir upprörd och vandrar skrikandes och hyttandes med raka handflator akkterut i båtens riktning, mot baren.

 Han stoppas av en ännu högre skrikande Louise Jismark i full Black Cat mundering med svans och femton-centimeters klackar. Hon är ännu argare än Dielemans.

 I baren står DJ Dake och jag själv och skakar uppgivet på huvudet med varsin öl i handen.

Rookie-Matte står i trappen och skriker “Jag betalar, Jag betalar ALLT!”

På övre däck står Eas alléna och blickar kisande mot Horisonten.

Låt oss vrida tillbaka klockan fjorton timmar:

***

Lip Service på väg mot spelning är allt annat än glamoröst. Vi har syntar i så kallade “dra-maten-väskor” uppstickandes till hälften. Vi har trumpads i resväskor. Kablar i systemet-kassar. Vi färdas medelst tunnelbana eller taxi. Vi går längs kullersten och grusvägar rullandes på våra dramater. Så även denna fredag.

Louise & jag, sjuklingar under så gott som hela veckan, blir dessutom försenade av icke fungerande blå linje samt díverse irriterande människor i frdagsrusningen. Ändå dyker vi upp hyfsat i tid, runt halv fyra, på båten Vieille Montagne, Söder mälarstrand, Södermalms skärgård, Stockholm. På plats är delar av de tre banden.

Med undantag av Eas och Nicklas Isgren befinner sig resten av Svart Bröllop på resande fot i Stockholsmregionen anförda av chaufför Jocke Janthe. Det skulle plockas upp PA på 4Sound, bas-stärkare i Solna, alla gitarrer+trumset på Hornsgatan samt en hel del till. Strax efter klockan sex skulle de vara på plats efter att få åkt en hel del icke-inplanerade extraturer. Mattias slet i att få fram alla prylar såsom avsaknad av reverb i PA:t, Jocke slet vid ratten på combi-volvon. Freddan klev ur bilen och satt sen i två timmar på stamhaket Platini på Hornsgatan och drack bärs.

Ljudtekniker Ludde ringer in och meddelar att han snart är på plats “Är det uppriggat och klart?” frågar han. “Ja för fan vi är snart klara” sa jag. Not the whole truth om man säger så.

Carl Johan CZ Lann anländer direkt från jobbet med ytterligare en synt i en dramaten. Han riggar upp och får fason på Tonys trumpads, något jag återigen visat mig oförmögen till. Lip Service soundcheckar på en kvart och gör tummen upp. Efter detta följer mera rigg, bärsen och spriten hinner anlända till allas glädje. (Ni ska ha klart för er att samtliga tre band mycket sällan handlar om musik och alltför ofta om öl) Dubplate Connection håller på att spräcka både hela speakersystemet och samtligas trumhinnor innan det efter tjugo minuter kan konstateras att ett i övrigt lyckat soundcheck är till ända.

Svart Bröllop, runt 18.00 med samtliga anlända, inleder sin soundcheckstid i stor stil. Grejer forslas upp på scen. Gitarr, stärkare. Snart inser vi att det är fullt. Var fan ska vi få plats? Då ser vi Jocke liggandes på golvet skruvandes på sin golvpuka. Guten har inte trummorna på scen men vad värre är har han skruvat av varenda skinn som uppenbarligen tvunget skulle bytas. Eas får sin mörka blick och vandrar i rask takt ut från lokalen. På sin väg ut är han på väg att sätta ett nytt hål i en tunna.

En och enhalv pizza senare har Svart Bröllop kommit i ordning till soundcheck. Någon glömmer bort hur en låt börjar. Jag befinner mig framför scen och blir förargad “Men för helvete! Starta låten för faan så vi blir klara nån gång!!”

Ovetandes om det har kvällens första gäst- världens gladaste norrman ikädd plommonstop, röda & Svarta hårflätor samt krås-skjorta anlänt och beställt ett glas rött. Svart Bröllop hade passerat opening hour med 30 minuter. Norrmannen (Nja han bode i Tromsö men var svensk ursprungligen) tillika meteorologen Magnus hade världens största léende under hela kvällen, men just här kände han sig nog inte riktigt välkommen till party. Och nog kändes det inte mycket goth heller kan jag tänka.

To be fucking continued…

Kommentarer

4 kommentarer till “Båtpartyts härligheter & konsekvenser”

 1. Musse 6 Oct 2008, 11:52

  Tragikomiskt när det sker men roligt såhär i efterhand 1:
  Efter att Jocke agerat chaffis & roddare i 6 timmar för att få fram utrustning som samtliga band behöver tackas han av sura miner för att han behöver ägna 8 minuter åt att byta trumskinn. Ingen (förutom freddan kanske?) kommer ens på tanken på att hjälpa honom utan tror att situationen löses bäst genom rökning och sparkandes på saker.

  2. Golvmattan från jockes bil får agera trummatta. Den har höga hårda kanter och “VOLVO” sticker tydligt upp framför trummorna.

  Fyll gärna på :-)

 2. Andreas 6 Oct 2008, 12:00

  Otack är världens lön!! Hahaha!

 3. Andreas 6 Oct 2008, 13:22

  Alla bilder i inlägget är tagna av Michael Korell!

 4. Dubplate Connection 6 Oct 2008, 15:01

  All skit åsido så levererade vi en fest det kommer talas länge om!!!

Pingbacks & Trackbacks