Årets album

kent_röd

Det var inte året då en absolut klassiker släpptes direkt. Men bäst av de bra var Kent. Röd är riktigt, riktigt bra rakt igenom. Fyra av fem. Taxmannen, Vals För Satan, Idioter, Svarta Linjer, Ensamheten, Det finns inga ord är alla klockrena femplussare i min bok.

IAMX som gjorde de kanske tre bästa låtarna: Think of England, Nature of Inviting & titelspåret Kingdom of Welcome Addiction gjorde följdaktligen också en fin skiva. Men som helhet kan det inte bli mer än en svag fyra då vissa spår inte känns så värst engagerarade. Men så har ju Chris Corner tagit med lite överblivet “skrap” också om jag förstått saken rätt.

Gubbarna i Depeche Mode och U2 var tråkigare och mer intetsägande än nånsin. Thåström repriserade. Sonic Youth & Dinosaur JR kom även de tillbaka och gjorde det tydligen värdigare än andra -men jag orkade inte lyssna. Morrissey var inte heller han fantomen av avantgarde. Det var möjligen Karin Dreijer Andersson med sitt Fever Ray men jag fångades inte. För mig var Vitalics dansgolv på “Flash Mob” fortfarande mer spännande.

Ebba Forsberg sjöng Cohen och det var inte dåligt. Bat For Lashes var ett nytt bra band. FuckButtons charmade brallorna av många goda vänner. Själv charmades jag av Detektivbyrån lite senare än alla andra. Och jag gillade Florence Valentins “Spring Ricco” hela vägen genom -trots alla uppenbara stölder.

Fan, 2009 var året då Franke och Alice In Chains kom tillbaka -och försvann igen. Sina genrers Guns N Roses & Kraftwerk.

Och 2009 var även året då jag i mindre grad än nånsin hade tid och intresse att gräva fram nya bekantskaper. Jag är visserligen 36 och mindre “hungrig”. Men en av de negativa effekterna med tiden vi lever i är att det är fan så mycket svårare att ramla över nya bra band som på tiden då man lyssnade på Lilla Bommen eller kollade på 120 Minuter.

Kommentarer

7 kommentarer till “Årets album”

 1. Sarah 18 Dec 2009, 12:10

  2008 var ett mycket bra musikår.
  I år finns det inte så mycket att nämna.. Nephew ver nog årets stora överraskning.
  Annat som man kan nämna: Jenny Wilson, Empire of the Sun, La Roux, The XX, Ebony Bones!, Amadou & Mariam, Florence + the Machine, Animal Collective, Momofoko, Name the Pet, Miike Snow, Bat for Lashes, Muse.

  Det kunde ha varit ett bra musikår om Depeche Mode, U2, Placebo, Imogen Heap hade lagt manken till.. då lyckades t.o.m. AFI och Pet Shop Boys bättre.

 2. Sarah 18 Dec 2009, 13:04

  Finns mer.. Mirwais projekt Y.A.S. är grymt, samt svenskarna JJ, Paloma Faith, Fibes Oh! Fibes, Regina Spektor, Mando Diao, Montt Mardié och Simian Mobile Disco.

 3. Fredrik 18 Dec 2009, 18:01

  Jag är också lite besviken, samtidigt som jag, som du Andreas, kan skylla mig själv lite då jag inte orkat leta. I mina ögon är Kents enda svaghet på plattan Töntarna, och då duger den ändå i krig. Jag ger nog ändå skivan en femma, för min egen skull. Dem har betytt så oerhört mycket för mig den senaste tiden. Och jag håller med om Iamx.

 4. Superlimpan 18 Dec 2009, 21:21

  The Bachelor med Patrick Wolf var en riktigt bra skiva. Bat For Lashes – Daniel tycker jag är en av årets bästa låtar.
  Sleepy Jackson kom tillbaka som Empire of the Sun men det är nog för poppigt för Jismarkarn.

 5. Andreas 18 Jan 2010, 19:17

  Va fan!! PEACHES! Släppte! Ju! En! GRYYYMMMM! PLATTA! 2009!! Lyssnar genom just nu…hur jävla bra som helst.

 6. Fredrik 18 Jan 2010, 20:49

  Se där. Ännu ett namn jag nog inte ens sett på de diverse årsbästalistorna runt om i världet. Inte vad jag minns i alla fall, för då hade jag nog noterat det. Samma sak med Noah and the Whale.

 7. Fredrik 18 Jan 2010, 20:49

  Och IAMX för den delen…

Pingbacks & Trackbacks