And From the Beginning there was…

April Tears bildades 1990. Jag och min kompis Kristian Nilsson hade fått ett gig. Jag minns inte helt hur allt låg till men “Keta” hade fått en spelning om vi ville ha den. Jag minns inte ens om bandet fanns då. I vilket fall var vi tvungna att hitta bandmedlemmar och börja repa. Alexander Durefelt konsulterades som trummis. Patrik Hörenius på synt. Och Andreas Nilsson på bas. Patrik & Andreas gick på Holavedsskolan precis som vi, Alexander vet jag inte var han gick men det är möjligt det var i nionde klass på Ängarydsskolan.

Vi började nöta. Jag sjöng. Bandrutinerade Keta lirade gitarr och var något av bandledare. Själv hade jag bakgrund enkom som syntare med band som Acid Evolution (med Jens -vi gjorde nog aldrig en enda låt), Subway Core (med Kenta, vi gjorde en låt “Serpiente” där vi skrek på spanska och lät en sequenser rulla. Tranås lilla á; GRUMH… var vi i Kentas farsas Boris skomakerigarderob där vi repade)

Sen hade allt förstås börjat med Convention, först känt som Blue Front Convention. Jag och Jens var då förstärkta av Tobias Kleväng på sång.

Men aldrig hade jag  fått nån recension. Det fick aldrig första upplagan av April Tears heller. Vi gjorde giget på gapskrattet i Tranås, utan Durefelt på trummor (han var bortrest). Istället hade vi min nya trummaskin TR-808 (AKA “Janne”) som komp. Eller fan om jag ens då köpt den än. Det kan ha varit nån annan Roland eller Korg eller nåt sånt.

I vilket fall rev vi av de egna verken “Unsecured Area” och “Rainsong”. Samt covers av “April Skies” med Jesus and Mary Chain och “23 BC” med Sator. Den fåhövdade publiken var imponerad. Mest av trummaskinen.

Andreas Nilsson gjorde “Fuck You” till lokalblaskan som plåtade mitt under en låt. Keta hade bakoframvänd keps och gräll Soup Dragons tröja och spelade korrekt. Själv brölade jag ut min vokala insats till de besökande Mercykidsens* glädje och övriga publikens bestörtning.

Efteråt resonerade bandet att vi gjort ett bra gig och skulle göra fler covers. “Staten och Kapitalet” och “800 grader” med Ebba Grön. Jag sa då att om så hände så jag lämnar  bandet. Och det gjorde jag nån vecka senare. Jag ersattes av Andreas “Harry” Haraldsson som sjöng ungefär liknande som jag. Första covern de gav sig på var “Happy When It Rains” med Jesus and Mary Chain.

Själv bildade jag ett nytt band. Och när Keta & co förkastade April Tears som bandnamn och istället döpte sig till A Girl Called Johnny var jag snabb med att ta tillbaka namnet och lägga till ett The framför.

Carl Johan Larsson, Johan Ahl, en ny gitarr och en trummaskin anlände. Redan då kastade jag mig huvudlöst in i projekt och efter endast 2 månader av gitarrspelande, låtskrivande och trummaskinsprogrammering satt vi i studio och spelade in en demo. Ungefär samtidigt gjorde The April Tears sin första intervju, med ingen mindre än kompisen Johan Fransson, i Tranås Posten.

I denna går att läsa att vi inte vill placera oss i ett fack, att det är svårt att få spelningar i Tranås, att det bara är skit i skivaffärerna i stan, att man måste se positivt på eländet annars kan man lika gärna lägga av och att vi har budskap i texterna.

Inte mycket hände väl intervjumässigt de följande 14 åren för The April Tears, vilket den här lilla artikelserien kommer visa.

Nåväl. När demon var klarinspelad (I studio Slakthus 5 -det var ett gammalt slakthus), med hjälp av ljudteknikern och mentorn Mats Axfors, min dåvarande flickvän Sara Gunnarsson på lite kör och Kenta Janssons syntslingor på Neon Judgement inspirerade “The Forgotten Words”, så sände vi iväg den till några tidningar.

Sound Affects Ninni Brunnberg blev den första nånsin att bedöma Tranåsbandet T.A.T i skrift, vid demon egentligen reducerad till en duo. Johan Ahl spelade bas men ville bli gitarrist så vi skrev att Sara spelade bas -och vips var vi en trio igen. Knappt spelkunniga, mind you. I Saras fall fullständigt befriad från kunskap kring instrumentet ifråga.

*

Fortsättning följer…

*

*Mercykids var runt 13-14 år och älskade alla lokalband som hade en antydan till att likna The Sisters Of Mercy. De bar alla bandets t-shirts, hade svart kavaj, tjock kajal och smygrökte.

Kommentarer

4 kommentarer till “And From the Beginning there was…”

 1. UC Nicklas 9 Dec 2008, 16:26

  Den där bilden går inte av för hackor! :)

 2. Jens 9 Dec 2008, 18:02

  Korg DDD-1 Andreas. Korg DDD-1.

 3. Andreas 9 Dec 2008, 18:25

  Men må fan ta mig! Fy helvete vilken idiot jag är som skrev fel om just Janne.. : (

 4. Jimpan 9 Dec 2008, 23:08

  Mycket konstigt faktiskt…. Tänkte nästan att du skulle testa mig eller mannen med den gula hatten…

Pingbacks & Trackbacks