Alan Wilder

bio08.jpg

55. Two Minute Warning
56. The Landscape Is Changing

Jag har ju tidigare förbannat det faktum att “Charlie” Wilder slutade skriva poplåtar och här har vi, enligt min mening, två av de allra bästa exemplen på varför jag tycker så.

Alan Wilder har med sitt Recoil byggt upp ljudlandskap och bjudit in gästsångare och ibland har det blivit fenomenalt bra (Luscious Apparatus, Incubus) och ibland har det blivit alldeles för mörkt och omelodiskt (Faktiskt det mesta efter “Unsound Methods“).

Utanför sitt jobb i Depeche Mode har Wilder egentligen bara jobbat med mörk musik (Nitzer Ebbs “Ebbhead” & nåt enstaka jobb med ett digitaliserat Curve) och tackat nej till det ena pop-producentuppdraget efter det andra (med Bloodhound Gang i topp av flera gäng som borde fatta att Alan inte skulle befatta sig med dem.)

1983 synade den nytillkomne ynglingen läget. Han hade hamnat i ett band som klarligen hade sina största tillgångar nån annanstans än i klassisk musikalitet. Han blev snabbt oumbärlig för Depeche Mode och var så fram till sitt avhopp 1995. Efter att ha verkat i bakgrunden under “A Broken Frame” klev han in som fullskalig medlem till “Construction Time Again“. Det man ska komma ihåg av den här tiden är att trots att det då verkade långt mellan Vince Clarkes avhopp och “Construction…” så var det ju inte det.

Martin Gore hade egentligen varit “den nya låtskrivaren” i Depeche Mode i endast nåt år. Och den blyge, osäkre Gore hade ännu inte hittat sitt fullfjädrade jag. Alan Wilder kliver då in i det tematiska albumet och pennar ned “Two Minute Warning” och “The Landscape is Changing“. Inte så pjåkigt!

Bland mycket annat har Wilder fanimig rätt till att kräva minst 50% inkomsterna till Andreas Johnssons “Glorious“.

“Two Minute Warning” är en av de absolut bästa låtarna på albumet 1983. Så även “The Landscape Is Changing”.
Det är hårt i botten, med helt grymma melodier i låtarna. Jag tycker med råge de överträffar “Pipeline” och “More than a Party“.

I somligas ögon må Alan kanske vara något stolpig i sitt textförfattande. Men det tycker inte jag. Han klarar sig. Där också.

*

EDIT: Jag har rättat mig själv angående “Ebbhead”, rätteligen påpekat i kommentarer! Cheers.

Kommentarer

8 kommentarer till “Alan Wilder”

 1. Henrik 21 Jan 2008, 10:55

  Även kul att veta: Alan Wilder tackade nej till att producera Kents tredje album Isola. Undra hur det hade låtit om han lagt fingrarna på det? Detta kom fram under en intervju jag gjorde med Wilder i samband med Unsound Methods.

  Ebbhead var inte efter Alans tid i DM, han var ju fortfarande med i bandet då, men det vet du ju även om du skrivit fel ;)

 2. Henrik 21 Jan 2008, 10:59

  Noterar även att Fools inte är listad än…

 3. Andreas 21 Jan 2008, 11:09

  Och det är ju förstås en riktig iaktagelse! :-D

 4. DMC 21 Jan 2008, 11:10

  Två förbannat bra låtar!
  Toppskiktet närmar sig även om du börjar lista fullpoängslåtar hela tiden :)

  Och jag blundar för ditt lilla tidserror ang Wilder/Nitzer.

 5. Andreas 21 Jan 2008, 11:37

  Henrik, jag har länkat i ett tidigare inlägg till din gamla intervju!

 6. Martin S 21 Jan 2008, 12:12

  “Något stolpig” i sitt textförfattande? Mwoahahahahahahaaaa, det DÄR var det roligaste ever.
  Till och med Wilder själv slingrar sig som en metmask av grov skämsklåda när han påminns om sina gamla texter…

 7. DMC 21 Jan 2008, 12:51
 8. Hugo 21 Jan 2008, 14:09

  DMC: Cool video! Förutom synth, så gillar jag även bl a Metallica.

  “The Landscape Is Changing” gillade jag mycket de första gångerna jag hörde “Construction Time Again” som barn. Jag tyckte de flesta av albumlåtarna var ganska svårlyssnade, men “The Landscape Is Changing” hade ju en snäll melodi.

  “Two Minute Warning” har haft en intressant utveckling för mig. Först botten, sedan toppen. 1992 placerade jag den på plats 70 av 72 rankade Depeche-låtar! 2000 rankade jag den som bästa albumspår på “Construction Time Again”! Den har väldigt coola basljud!

  Nu tycker jag placeringarna här är ganska bra. Jag skulle placera “Two Minute Warning” något längre upp och “The Landscape Is Changing” något längre ner.

  (Jag tänkte fel angående “Told You So” förra veckan och skulle placera den betydligt längre ner, trots min dåvarande kommentar.)

Pingbacks & Trackbacks