After Work

Just nu i Stockholm: Fredag 17.12: After Work. Delvis några bärs vid en bar. Antagligen med arbetskamrater.

Just nu i Tranås: Fredag 17.12: After Work. Man är lite krum och till åren, man har en liten hund med tovig päls. Man går med nämnda hund längs landsvägen (grusbelagd) hem mot sitt knut; en rödmålad stuga.

Ja iallafall om man ska tro på skylten som numer hälsar bilisterna välkomna till Tranås.

Låt oss titta närmare på saken.

Tranås kommun har klubbat genom att sätta upp en rejäl doning, för de till staden inkommande, som informerar via en bild om ovanstående. Jag fick ganska nyss informationen om detta av en, sedan multipla år, Tranåsboende; min svärmor. Sittandes vid just en bar intagandes en Stockholmsk after work. Jag skrattade och tänkte vad i hela havet som händer i min gamla hemkommun. Låt oss förmoda det mest sannolika:

1. Någon i stadshuset reser frågan om att det borde vara något mer än tranor och “Välkommen till Tranås, pärlan vid Sommens strand” som hälsar boende och resande välkomna in till kommunen vid stadsgränsen.

2. Några andra tycker det är en god idé och kommunfullmäktige moderaten Anders Wilander (jodå han är bror till Mats Wilander) klubbar förslaget vidare.

3. Någon konsulteras uppdraget och kommer upp med en fin skylt: En man, en hund, en grusväg, ett torp och en hälsning. Kort och gott “AFTER WORK”.

Vajjert.

Fråga ett:

* Vad åsyftas egentligen här?

Fråga två:

* Är det månne “irony for the people currently living in the city Tranås of Småland”?

En första slutsats: Ja, det är ironiskt. Man åsyftar oss i Stockholm och andra västerländska “världsstäder” och “metropoler” som dricker några öl efter jobbet ibland eller möjligen ganska ofta. Man understryker det faktum att man bor på landet, på vischan eller hur nu en 08 ser på det. I Tranås är det ganska säkert inte så att man tar sig en jävel på Mangal, man kanske dock gör det i hemmet på egen hand så ingen annan ser. Eller så gör man det inte alls. Man kanske bara går ut med hunden. Point taken.

En andra slutsats: Nej, det är inte ironi. Det är ett ställningstagande som säger: Låt fjollträsk, nollåttorna dricka sina öl, vi lever på landet, fast i en liten stad, och njuter av en mer mångsidig verksamhet om kvällarna.

Möjligen är det ironi inbakat där också, jag kan inte vara helt säker.

I vilket fall undrar jag -Varför just denna skylt med detta budskap? Varför isåfall skriva på engelska? Varför sätta den vid stadsgränsen till den gamla fina pälsstaden på småländska höglandet?

Svaren är oklara.

Vad som däremot är säkert, och för många uppvuxna i småstäder föga överraskande, är att det blossat upp en infekterad debatt i lokaltidningen mellan gamla prästachefen och kommunalrådet.

“Detta uppmuntrar till onykterhet. Ovärdigt! Vidrigt!!” skanderar kyrkans kvinna. (Jag kan inte citera korrekt eftersom Tranås Tidning och övrig lokal press inte är i närheten av att publicera några artiklar på Internet, World Wide Web, det sk “nätet”)

Stans man, Wilander, förhåller sig kallsinnig och undrande till utspelet från kyrkan och frågar sig sen när “After Work” var lika med öl och sprit.

Och här sitter jag i Stockholm och ser tillbaka på staden jag växte upp i med en öl i handen, Fredag 5 December 2008, 17.33.

Jodå, det tog 20 minuter att skriva detta inlägg.

TREVLIG HELG, MÅGAR!

*

Nästa Tranåsinlägg på Kollaps kommer behandla de skandalösa nyheterna om att när det äntligen öppnat en äkta brittisk sportbar som visar Premier League så tar de 500 kronor i inträde.

Kommentarer

9 kommentarer till “After Work”

 1. Fredrik 5 Dec 2008, 19:40

  “Internet, World Wide Web, det sk “nätet””
  Du glömde “sajberspejs”.

  Detta får mig att tänka på när dom glada politikerna på Gotland skulle renovera adelsgatan och smäckade upp en jätteflådig skylt med grällt färgade bokstäver i crazy typsnitt som informerade om projektets namn:
  LODIS-Projektet.

  http://www.gotland.se/imcms/1055

 2. Andreas 5 Dec 2008, 19:42

  ha ha ha!! : D

 3. Jens 6 Dec 2008, 16:36

  “Tanken är att spegla ett aktivt samhälle där människor tar för sig och skapar sig en god tillvaro med de “naturtillgångar” som står till buds. Grunden för framgångarna är ett idogt arbete, därav begreppet After work.”

  Gode Gud.

  http://www.tranas.se/arkiv/nyhetsarkiv/tranasharfattnyainfartsskyltar.5.26704e2111d97afef6480002894.html

 4. Fredrik 6 Dec 2008, 16:46

  Fan, jag visste inte att öl var en naturtillgång.

 5. Jonas R 8 Dec 2008, 10:36

  Bästa skylten är nog ändå “Välkommen till Twin Peaks”-skylten som dök upp kort efter att Tidningen Z gjorde ett repotage om likheterna Tranås/Twin Peaks.

  För övrigt har jag fått rapporter av medlemmar, att de 500:- gäller familjen i fem år.

 6. Kai 8 Dec 2008, 11:42

  Handlar det inte om att Tranås är en kommun med gamlingar och som tydligen stoltserar med att de som bor där är “after work” alltså 65+…?

 7. Andreas 8 Dec 2008, 12:44

  Jonas > Vilken fin deal… Vad händer om de kursar om, säg, tre månader?

  Kai > Pensionärsparadiset Tranås! : )

 8. Johan 12 Dec 2008, 13:03

  Jag tror Kai har rätt. Man försöker göra Tranås till Sveriges Florida…. Men jag skriker som jag ofta gör när jag sitter och ser TV-reklam BYT BYRÅ! Sen skulle väl Tranås behöva byta rätt mycket annat också…

 9. Jonas R 12 Dec 2008, 14:11

  Men faktum är att jag skulle kunna tänka mig en strandtomt vid Sommens strand på ålderns höst, inte förr.

Pingbacks & Trackbacks