72. Nasa – Paula

Nasa hade nånting på gång men det hände ett par saker på vägen som fuckade upp lanseringen: 1. De fick, av förklarliga skäl, inte heta Nasa utanför Sveriges gränser. Walkabout skulle det bli, men det blev det aldrig något av. Och 2. De slutade synta och började spela funk.

Eller funk, men bra jävla nära med rejält plottrig o skuttig ljudbild. Bättre då i begynnelsen när Nasa bara var ett riktigt bra syntband. Som i “Paula”, deras bästa låt. Och en av de första sjutummare jag ägde. “Take Off Your Clothes” och “The Bird” var andra fina låtar av Henzel/Thors men vid en återlyssning kändes debuten “Paula” från 1985 som starkaste kortet.

*

 

107. Fläskkvartetten med Freddie Wadling -Walk

Freddie Wadling. Vi återkommer till denne legend, I promise.

106. Covenant – Stalker

Tung svensk synt är väl inte det största som drabbat landet. Covenant, mina gamla bolagskamrater, har här dock hittat helt rätt. Kompromisslöst. Prodigy-snott. Svängigt. Hårt. “Stalker” är bra tung synt.

105. Antiloop – In My Mind

Jamen självklart! Komersiell techno är härmed representerad i listans bakvatten. Och det förtjänar den här gamla monsterhiten från Antilooparna. Videon är svår att glömma också. Jag, min idiot, köpte ett par såna där brillor. Dessvärre såg jag inte klok ut. No shit Sherlock.

104. Eldkvarn -Kärlekens Tunga

Pekings stoltheter lever än. Pluras svarta blogg ledde till en hedervärd comeback förra året. “Kärlekens Tunga” är fortfarande bäst även om flera av spåren på “Svart Blogg” lät riktigt bra.

103. Robyn – Be Mine

Robyn har hittat helt rätt till slut. Hennes senaste album rullade ordentligt i stereon för ett par somrar sen. Riktigt bra. Och första singeln var nog starkast ändå. Tunga stråkar och ett beat har alltid funkat på mig. Premiärframförd av Robyn på grammis iklädd en klänning som såg ut som en pumpa. Jag ramlade ur soffan av chocken.

Det visade sig senare att Robyn hade på sig en klänning designad av hennes kompis. Illa valt tillfälle ändå. Robyn har dessutom på senare tid med hjälp av en viss Kleerup sjungit in en annan riktigt bra låt på första platser omkring i världen. Kick their asses, Robyn!

102. Per Gessle – Här Kommer Alla Känslorna På En Och Samma Gång

Mannen har satt ihop mer än en oförglömlig melodi, vad man än har att säga om det. “Här kommer Alla Känslorna..” är proddad av min vän Christoffer Lunqdvist, kanske det enda sanna geniet jag har lärt känna. Sommarplågan tuffar fram som ett litet tåg och är en ljuvlig liten låt. Gessle har en hel uppsjö bra låtar i sin rooster. Men hur mycket jag än gillar dem så får de vila i toppen av den här listan. Som kunde -mind you- bestått av 1000 låtar. Så bra är faktiskt svenska låtar 78-08.

101. Bob Hund – Den Lilla Planeten

Bob Hund är den aviga och drömska hunden som ägs gemensamt av Florian Schneider och Joey Santiago. Han bor på Skånegatan på söder och han kommer nog dyka upp igen ska ni se.

100. Leila K – Car Plan Pour Moi

Detta är, liksom ovanstående inget originalverk. Tvärtom är det en version till på en och samma artist -Plastic Bertrand. Normalt sett på mina listor särbehandlas icke covers, varför skulle de, men på denna är det faktiskt rimligt att svenska artisters tolkningar icke premieras framför originalverk. Tur det kanske. För “Car Plan Por Moi” är en sjujävla helvetes bra låt. Leila K is in the house.

Kommentarer

11 kommentarer till “72. Nasa – Paula”

 1. Fredrik 14 May 2008, 00:49

  Haha… Walk var en av dom första låtarna jag spelade live i min “ungdom”. Kidsen i högstadiet bara stirrade och fattade ingenting.

 2. Pickadulver 14 May 2008, 01:15

  Jikes!
  Kärlekens Tunga och Stalker utanför listan och dessutom efter Gessle.

 3. Andreas 14 May 2008, 06:30

  Visserligen, men placeringarna utanför listan, dvs 79-110, bör inte tas på allra största allvar. Se det mer som ett sjok bra låtar som inte kom med och som jag valde att sätta siffror framför bara! De kunde alla blivit 79:a, eller 110:a om man så vill. Eller, nja, nästan. :-)

 4. Martin S 14 May 2008, 08:37

  Men FÖR HELVETE Andreas. “Kärlekens tunga” utanför topp 78? Bah! Baaah! Baaaaaaah!
  Oh well, det är din lista och allt det där, men kom igen. Åttiotalets mest desperata svenska kärlekssång förtjänar mer än såhär. Men trevligt att du nämner “Svart blogg” ändå – det mest vitala Plura & co gjort sedan “Limbo” (deras mästerverk).
  Okej, jag har ett väldigt intensivt förhållande till Eldkvarn, det ska erkännas. Men ändå…

  Och till vad jag egentligen skulle säga (innan morgonkaffet hamnade i vrångstrupen/över tangentbordet):
  Nasas “Paula” var länge det finaste stycke sjutumsplast jag ägde. Spelade rent av in en kassett att ha i min Walkman (typ 1986) med ENBART “Paula” på hela sida A. Gång efter gång. Och så gick jag runt och lyssnade enbart på den. Enbart. Och kunde inte fatta hur musik kunde vara så jävla bra.

 5. ze german 14 May 2008, 10:56

  Du valde en bra titel när du nu kände dig tvingad att nämna Gessle. Jag får många känslor på en och samma gång när det gäller honom, och ingen är positiv.

  Men angående bob hund, läste att de ska göra två spelningar i sommar. Bl a på Popaganda. :-)

 6. Kai 14 May 2008, 11:19

  Jag blir mest sugen på att gå och fiska …

 7. Superlimpan 14 May 2008, 19:21

  Martin> Många gånger man gjorde på det viset, att spela in hela bandet med samma låt om och om igen och även för min del var Paula en av dom låtarna. :)

 8. Thobias 21 May 2008, 10:56

  Apropå Paula så fick jag mig en skön överraskning förra året när jag lyssnade på sommarpratare Göran Zachrisson. För alla som gillar golf är han kanske det skönaste man kan lyssna på. Han berättade att hans son gjort musik i ett band som hette Nasa och spelade sedan deras största hit. Väldigt oväntat och en sjukt härligt trip down memory lane.

 9. Jens 21 May 2008, 14:15

  Göran Zachrisson’s sommarprogram var överaskande grymt.

 10. Bogdan 18 Nov 2009, 00:23

  Tja! Läste att du köpte Antiloop brillorna. Var gjorde du det? Letar som fan :)

 11. Andreas 18 Nov 2009, 09:35

  Hej du. Ja det minns jag inte, det var ju typ 98 eller nåt sånt. Men det var på nån liten shop på söder. : )

Pingbacks & Trackbacks