71. Melody Club – Palace Station

Runt 2001 behövde några gossar med kort lugg och långt hår en replokal. De var kompisar till Kitte och jag hjälpte dem att komma igång genom att fixa plats i repan i Ulvsunda. De hade hetat Tamboureens, numer Melody Club. De hade också ändrat musikstil fullständigt från sextiotalsdoftande gitarrpop till en korsning av Alphaville, ABBA och Queen.

De spelade tidigt upp några alster, “Palace Station” och “Stranded”. Jag tjongades ner i backen av potentialen och ringde direkt till mitt förlag. Nu blev de inte signade dit men det tog inte lång tid innan de hade både fått kontrakt och breakat. Och det var med “Palace Station”, i mitt tycke bandets bästa låt även idag, ett par plattor senare.

Det är oustanding snäll och medryckande pop. Det är gräsligt snygga syntmelodier i överflöd. Meldoy Club har välförtjänt tagit sin plats i den svenska musikhistorien. 

*

99. Kjell Höglund – Genesarets Sjö

Det är helt enkelt en så makalös melodi. Kjell Höglund, geni eller galning? Nånstans däremellan tror jag om ni kräver ett snabbt svar. Sökandet mot den heliga Graal går vidare..

98. Alice In Videoland – MF

Det här är helt splirrans nytt. Hörde ioförsig den här redan förra sommaren då Toril spelade upp den dagen innan mitt bröllop. Så jävla svinbra. Dock inte rättvist att direkt plocka in den på topp 78. Jag får suga på karamellen några år till. “We are Rebels”, duetten med Maja från The Sounds, bör bli en sommarplåga i ett väl fungerande land. Och första singeln “She´s a Machine” är även den snorbra. “MF” är mitt soundtrack för dagen!

97. The Mobile Homes – Nothing But Something

För att återknyta till mitt bröllop så blev ju denna låt förevigad -igen- för mig då jag blev uppbjuden av Hasse Erkendahl att dansa till denna då bandet stod på scen på Debaser Medis. Allt arrangerat via mina kära vänner på svensexan. Louise tillropades av mig från scen och räddade mig, som många gånger innan, från total förnedring. Det är inte lätt, även efter många öl, att dansa på scen framför en publik som står och diggar ett comebackande band.


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

19 kommentarer till “71. Melody Club – Palace Station”

 1. Pickadulver 14 May 2008, 14:25

  Även jag slogs av Palace Station första gången jag hörde den. Hittade en demo på nätet och var helt såld. Ungefär som jag blev av Zeigeists Tar Heart för något år sedan.

  En intressant sak med Melody Club var hur de gick från ett lovande “synthband” till mainstream-skit så fort P3 plockade upp dem och de slog på bred front. Kanske inte så mycket i mina ögon, men jag små fick det intrycket när de blev utbuade på SAMA 2003 när de skulle ta emot priser för årets (2002) nykomling och årets låt för “Electric”. Pinsamt värre. Det visar dock hur vanligt det är att man vill ha sin musiksmak skild från den stora massan. Så fort det inte är “min” musik blir den lite mindre intressant. Jakten på nästa kick går vidare och man lämnar sina gamla favoriter bakom sin i skivhyllan eller i en mapp någonstans på hårddisken.

 2. Pickadulver 14 May 2008, 14:27

  Angående Mobile Homes så hoppas jag att vi återkommer till dem på den “riktiga” listan. Annars blir jag RÄDD!

 3. Andreas 14 May 2008, 15:00

  Ang. Melody Club diskussionen så tycker jag att det där är en skrämmande grej -Att lämna sitt band bara för det blir väldigt populärt. Alla “kreddiga” fans som lämnade t ex Manic Street Prechers när de blev bra på riktigt borde ställa sig i ett hörn och skämmas. Vad det gäller Melody Club så håller jag definitivt första plattan varmt medans jag kan tycka att de senaste har blivit väl platta. Så förlåt Jon om du läser detta! Jag lägger mitt hopp till kommande album proddad av Jon själv. På tiden!

  Ang. Mobile Homes Ja, vad tror du? : ) Vi får väl se.

 4. Pickadulver 14 May 2008, 15:26

  Jag vet inte om det har med bandet eller med lyssnaren att göra. Förmodligen finns det exempel på båda. Jag kan (men vill inte) räkna upp flera band som hade något mycket tilltalande på demonivå men tappade “det där” när de fick kontrakt och gjorde ett album. Utomstående som lägger sig i hur det ska låta kanske? Välproducerat och snyggt kan vara samma sak som platt och slätstruket.
  Nu talar jag alltå inte om Melody Club, utan om före detta lovande, numera mer eller mindre etablerade svenska band som jag tappade intresset för i samband med att de släppte sina första album.

 5. Andreas 14 May 2008, 15:29

  I det resonemanget håller jag med dig helt och hållet. Det är helt sant att det kan bli så.

  Men ALDRIG när det gäller Manics! ; )

 6. Mattias 14 May 2008, 16:37

  SAMA 2003 var sprängfyllt med synttalibaner och jag tror inte deras agg mot Melody Club berodde på att de nått framgång, utan snarare på att de använde sig av gitar, bas & “livetrummor” (som syntare kallar det, gud vet varför) osv.

  Mitt lilla band spelade på samma tillställning och under soundcheck stod det en ful jävel och skrek “Ingen jävla pop på SAMA! Det här är en syntfestival!”. Senare under kvällen hällde jag kaffe över han så hans vita skjorta blev SA-brun. Tyckte det klädde han bättre :-)

  I övrigt var SAMA 2003 riktigt trevligt vill jag minnas.

 7. Martin S 14 May 2008, 17:16

  Kollaps har sin beskärda del talibaner också, mind you.

 8. Pickadulver 14 May 2008, 17:19

  De bytte namn från SEMA till SAMA för att understryka att det inte var “Electronic” längre, utan “Alternative”. Det var väl ett hårt slag för talibanerna. Men jag tror nog att många av dem gillar både NIN och Depeche Mode, trots att det spelas riktiga trummor live.

 9. Mattias 14 May 2008, 17:35

  Marrin S> Jag vet and I love it :-)

  Pickadulver> Om jag rökt en cigg för varje gång jag hört en syntare dissa “livetrummor” skulle jag ha lungcancer nu. Men du har rätt i att trummorna kanske är ett lika stort problem som gitarr och, ve och fasa, basgitarr.

 10. Mattias 14 May 2008, 17:35

  EDIT: “inte är” skulle det stått juh. doh

 11. Peter S 14 May 2008, 17:50

  Melody Club har ingen plats i svensk musikhistoria. De är ju redan bortglömda! Fritidskidsen glömmer fort tänk på det…

 12. Mattias 14 May 2008, 18:02

  Peter S> Inte visste jag att det fanns tillräckligt många fritidskids i det här landet för att backa upp allt detta;
  http://www.melodyclub.com/?p=2
  Över 400 gig…

 13. Superlimpan 14 May 2008, 19:19

  Precis som nämnts tidigare så är första Melody Club plattan intressant men sen händer något som hänt mången band förut, man vill vill stanna i rampljuset till varje pris och säljer sig en smula. kommande album var lite mer slätstrukna och tråkiga.

 14. Fredrik 14 May 2008, 20:46

  Nej fy fan för bas, Mattias! Det är ett jävla gissel! Och basister är av nån märklig anledning alltid lite udda. Eller hur?

 15. Peter S 14 May 2008, 21:42

  Mattias> Ja jisses! Ok då några vet väl vilka de är fortfarande. Plats i svensk musikhistoria? Näe!

 16. Mattias 14 May 2008, 22:09

  Fredrik> Basister är per definition sinnessjuka ensamvargar med grava sexuella störningar. Lite som gitarrister :-)

  Peter S> Ok, först måste jag säga att en stor del av mitt försvar av MC grundar sig i att jag känner dem väl (vi delar även replokal) och jag vet hur hårt de jobbat för sin framgång. Och vilken framgång sen! Hur många svenska band har haft lika många trackshits, lika många utsålda spelningar och kan ta 50-100 tusen per gig? Om sådan framgång inte meriterar åtminstone ett litet, litet omnämnande i svensk musikhistoria vet jag inte vad som krävs.

 17. Michelle 14 May 2008, 22:53

  Palace Station är helt klart deras bästa låt. Gör iallafall alltid mig på sjukt bra danshumör:)

 18. Peter S 14 May 2008, 23:23

  Mattias> Ja jäddrar jag ger mig väl då! En liten liten plats får det bli. Lova det! En liten liten.. Jag såg dem en gång på Globen med min dotter. Alla drack cocacola och viftade med amerikanska flaggor. Medelåldern var 12-13 om inte jag drog upp den rejält. Tror de fick mer än 50-100 för det giget. Sa ju att den här listan skulle reta gallfeber på mig. Fan nu kan jag inte somna…

 19. Mattias 15 May 2008, 11:37

  Peter S> Aahaa! Segerns sötma sprider sig i munnen min :-)

Pingbacks & Trackbacks