7. Den Rumänske Dragspelaren Vid Brandenburger Tor

EM-semi, Tyskland- Turkiet. Vi har efter en lång promenad under vår första Berlinkväll tagit oss hela vägen från Alexander Platz, via Unter Den Linden till Brandenburger Tor. En jävla miljon människor har tydligen bestämt sig för att se matchen på storbildsskärm tillsammans. Fy för helvete så mycket folk. Många verkade snälla och glada, men en del verkade ha druckit alkohol för de skrek och kastade tomma flaskor kring sig. Nån sköt iväg en fyrverkeripjäs från röven. Vi gick därifrån.

Vi hittade en trevlig kvarterskrog som var förhållandevis tom. Vi slog oss ner och beställde in varsin WeiSbier. Efter en stund fylldes stället med andra, som likt oss antar jag, brutit upp från folkmängden för att kunna se matchen under mer ordnade former. Och det är när vi sitter där som vi ser en kvartlängdsman med ett dragspel, ändå lång nog för att kunna störa ordentligt skulle det visa sig.

Han hade en hoptryckt ansikte. Lite gummifejs- ni vet sånadär där vederbörande kan trycka ihop allt som finns mellan panna och haka till en liten knöggelhög. Näsa, ögon, mun i ett. Denne man, som verkade vara rumän, hade på sig en liten käck keps på sniskan. Han hade stor mustasch och han hade hår i öronen. Han var mycket skrynklig och då talar jag inte bara om hans kostym från 1972.

Han hade ett litet léende i mjugg där han vandrade fram med sitt dragspel och spelade zigenska anthems. Han störde oss. Han störde alla. Han störde Tyskland femton minuter innan Em-semi. Och han visste om det.

Den lille mannen vaggade mellan borden med en bedjande blick, fortfarande med léende i mjugg. Ingen gav han pengar. När jag köpte en öl och var fast i en kö ställde han sig framför Louise i över fem minuter. Han fick inga pengar. Han störde alla för mycket och för länge och han fick inga pengar. Till slut blåste domaren på TV:n för match och kvarterskrogen var då överfylld av folk. Då vaggar den Rumänske Dragspelaren sakta fram och, likt ett barn i desperat behov av uppmärksamhet, ställer sig framför TV:n.

Resten får ni gissa själva.

*

Kommentarer

Kommentarer är inte tillåtna på denna sida.