66. Jakob Hellman – Hon Har Ett Sätt

Jakob Hellman…och Stora havet: Av många ansedd som inte bara den bästa debutskivan någonsin av en svenska artist, utan även som den bästa kivan av en svensk artist överhuvudtaget. Jag håller inte med. Den träffar inte precis i mitt hjärta. Men visst är det en makalöst begåvad skiva. Och efter denna försvann den Norrländska ynglingen spårlöst från den musikaliska kartan.

Efter sig lämnade han en uppsjö artister som omedelbart drog frukt från hans musik; Pontus & Amerikanerna, David Shutrick.. Och sedermera kunde man även konstatera att han var en avgörande faktor i utvecklingen av Kent. Jakob Hellmans arv är stort. Och ibland behövs bara en skiva för att få sagt det man vill.  

*

88. Tommy Körberg – Anthem

Den här känns som den skulle befinna sig på en helt anan lista egentligen. Jag menar -hur jämför man Broder Daniel med det här? Som verk betraktat är det här absolut världsklass. Tommy Körberg kan sjunga så det knottrar sig på hela min kropp.

87. Olle Ljungström – Du Och Jag

Olle Ljungström och Tommy Körberg i en duett? Nej tack. Men båda funkar ypperligt på var och sina håll. Olle´s sköra och pipiga röst har gett mången fin låt genom åren och det här är en av dem.

86. Lili & Sussie/Sator – Oh Mama!

Då var det dags för slamkrypare igen då. Sator har ju aldrig spelat in en gemensam version av låten med Lili & Sussie även om det låter som en dröm på pappret. Däremot gjorde en av de mest modiga och snabbaste (efter släppt original) covers genom tiderna. Betänk att det var slutet av åttitalet och att ingen gjorde så på den tiden. Respekt!


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

5 kommentarer till “66. Jakob Hellman – Hon Har Ett Sätt”

 1. Martin S 16 May 2008, 08:33

  Tommy Körberg ÄR kungen och tillika Sveriges kanske bästa sångare.

 2. Martin S 16 May 2008, 08:48

  Förresten: Nån som lyssnat på “… och Stora Havet” på sistone? Har den isf åldrats med någon form av värdighet? Var säkert 10 år sedan den senast darrade i en cd-spelare nära mig. Redan då minns jag att jag bara tänkte “Elvis Costello light – från en håla i Norrland”.

 3. ze german 16 May 2008, 09:26

  Nu börjar det likna något.
  Har inte lyssnat på Hellmans skiva från början till slut på evigheter, men “Tåg” är favoriten för min del. “Vara vänner” är fullständigt sönderspelad tyvärr. Tycker att han fortfarande är överlägsen de bleka kopior du nämnde ovan Andreas.

  Övrigt: Mycket trevligt att du valde “Du och jag” av Olle. En fantastisk låt som jag aldrig tröttnar på. Synpunkter på placeringen har jag givetvis, men det är väl inget nytt. ;-)

  Och jag föredrar Lili & Sussies version före Sators, hur modig den än må vara.

 4. Peter S 16 May 2008, 12:16

  “Hon har ett sätt” är trevlig. “Du och jag” är fantastisk. Mer Ljungström högt upp på listan, annars vrålar jag och mina kompisar från ångestkören högt igen!

 5. Thobias 21 May 2008, 10:25

  Sator var ju bara tvungen att vara med på listan. Håller med om att det var en riktigt bra och oväntad cover. Lyssnade massor på både Slammer och Stock Rocker Nuts. Klassiker i svenska rockhistorien.

Pingbacks & Trackbacks