56. Leila K – Electric

I mitten av nittitalet, när Jimmy och jag flyttat upp till Stockholm klädde vi oss ofta i varsina färgglada lackbyxor, silver och blå, och gick ut på små technoklubbar. Där satt vi och diggade med ett glas vatten, öl hade vi inte råd att dricka. Ofta stötte vi då på Leila K och hennes vapendragare Vladimir Schenke. Hon brukade skrika enstaka budskap som “Drugs are baaad” och “Exsqueeeeze meeee” och sedan passera. Ibland stod hon bara mitt framför oss och glodde tomt i nån minut.

Idag är Leila K en än mer oberäknelig människa som sällan syns till. Det sägs att hon är hemlös, det sägs att hon är narkoman. Jag vet inte vad som stämmer. Men en gång i tiden var hon en superstar; när hon gjorde “Electric”. Denna Dennis Pop-produktion fångade in det mesta som var det bästa med Leila, delvis när hon skrek “LEEEEIILLLAA KKKKAAAYYY LLLEEEIILLA KAAAAYYY” så högt och vansinnigt att den redan innan hesa rösten sprack upp i en underbart snygg krackelering. Fantastiska Tatu lärde sig läxan och visade sin publik var skåpet skulle stå ett tiotal år senare med “Not Gonna get Us”.

Leila K har även hon, alldeles definitivt, därmed sin plats i den svenska musikhistorien.

Kommentarer

3 kommentarer till “56. Leila K – Electric”

 1. Martin S 21 May 2008, 09:00

  Det här är faktiskt så bra att det är löjligt.
  Atari Teenage Riots skitsura lillasyrra! Tatus rökhostiga morsa!
  Med en basgång Front 242 hade sålt sina allra finaste combatbrallor för att ha skrivit.

 2. ze german 21 May 2008, 09:30

  En riktigt, riktigt bra låt.

  Jag hoppas verkligen att vi längre fram får se hennes insats ihop med Rob ‘n Raz i “Got to get” på den här listan. :-)

  När hon spelade i Skåne under sin storhetstid så blev hon så irriterad på en fotograf att hon sparkade efter honom. Han fick tag i hennes fot och tog hennes gympadoja, som hon sen aldrig fick tillbaks. Gissa hur det påverkade hennes humör. :-)

 3. Andreas 21 May 2008, 09:52

  Tatus rökhostiga morsa! Haha! : D Ljuvlit, gamle Marlin!

  Kul story Sven. Dessvärre var ju Leila inte världens mest innovativa liveartist…jag såg henne ett par gånger och jag var minst sagt besviken när jag insåg att bitar av giget var…playback! : =

Pingbacks & Trackbacks