53. Laleh – Hide Away

 

Naturtalanger som Laleh Pourkarim växer inte på träd. Efter att ha synts i “Jalla Jalla” dök hon upp nåt år senare, ensam med en gitarr i ett tv-program som jag inte minns vad det hette. Jag minns dock att jag bara satt och gapade efter att ha sett henne framföra låten “Bostadsansökan”. Svårt Cornelis-smittat, visst, men så extremt sällsynt begåvat.

När det sedan kom till att släppa debutalbumet visade Laleh upp en sällan skådad mångsidighet och karaktär hos en ung tjej. Förlåt mig om jag poängterar extra att det handlar om en ung tjej, men det är fanimig inte vanligt att kliva upp på Warner Chappel, styra kontraktet helt till sin egen väg, producera sin egenskrivna platta, spela så gott som varenda instrument själv, glida över genrer, språk och tonläge utan att misslyckas nånstans. Vem mer har gjort det i nuvarande förnedrade idol-musikklimat, kille, gubbe, tjej eller kärring? Ingen, mig veterligen. R-e-s-p-e-c-t!

Jag såg henne, vid tiden runt första albumet, göra en helt legendarisk, tårdrypande konsert på södra teatern. Spelningen avslutades med, efter Lalehs (improviserade?) order, att bandet spelade på med Laleh mitt på scen sjungandes medans publiken fick gå ut. Minst sagt innovativt och överrumplande. Banbrytande rentav.

Lalehs enda problem, som jag ser det, är ett gigantiskt: Det blir lite frijazzigt ibland. Och då är jag inte med då jag intensivt avskyr frijazz. Men så länge jag slipper den har jag bara gott att säga vare sig hon låter Simon & Garfunkel, Blå tåget, The Police, Cornelis, Peter Gabriel eller bara som sig själv. 

Och i “Hide Away”, avslutningslåten på debuten, låter hon kanske allra mest som sig själv. Vid ett sparsmakat arrangemang med ett brustet hjärta. En riktigt stor stund i svensk musikhistoria. Och Lalehs resa har fortfarande bara börjat.

*

Kommentarer

En kommentar till “53. Laleh – Hide Away”

  1. Thobias 21 May 2008, 11:29

    Såg henne faktiskt på Bacci källare 1a April 05 inför cirka 25-30 pers. Väldigt skönt mellansnack. Helmysig tjej. Din konsert måste ha varit i slutet på Maj på ngn av tvådagarsspelningen.

    http://www.laleh.se/_old2/calendar.asp

Pingbacks & Trackbacks