48. Broder Daniel – Luke Skywalker

 

Det var efter ett gig på Gino han kom fram mot mig. En liten krumelur med liten kavaj och sockervatten i håret, fast inte uppåt utan draget framåt över örona och kinderna. Några silverstjärnor satt löst under de kajalkladdiga ögonen. Han hade en hoprullad affisch i ena handen, han höjde den sakta och smällde till mig i huvudet. “Donk” sa han med en omisskännlig dialekt. Det var mitt första möte med Henrik Berggren, sångare i Broder Daniel.

Vi kom att hänga med varandra nåt år eller så. Vi åkte karusell på lollipop, skrattade och spydde. Han lät mig hålla honom upponer medans han ilsket slog mot mina smalben med knytnävarna på Hannas Deli. Vi körde chi-gong ihop -vår egen typ chi-gong skall sägas, fjärran från det egentliga syftet. Han sov i min brors säng efter de spelat i Tranås. Det hade, om Adam vetat, fått honom att slänga lakanen och skicka in Anticimex i sitt rum. Jag hade tidigare under kvällen burit det lilla knyttet uppför en brant trappa, han låg slängd över min ena axel. Och självklart även det här: http://kollaps.superautomatic.com/my-carola/

Henrik gav ofta sken av att inte bry sig om annan musik. Mycket riktigt hade han bara en platta i sin lilla studentetta i Västra Skogen. Jag minns det som att det var ABBA:s “Greatest Hits”. Men å andra sidan pratade vi om The Neon Judgements konsert i Göteborg som Henrik varit på. Och Neubauten. Han gav också sken av att vara en form av missförstådd misantrop. Stämmer inte alls. Jag gillar Henrik som fan, en underbar personlighet. Nu har vi inte setts på över tio år snart i och för sig.

Broder Daniel´s debut “Saturday Night Engine” var som en spikbomb inkastad rakt in det svenska musiketablissemanget. Kunde de spela? Kunde de sjunga? Vad fan var det här för någonting?

Det kan jag säga, och jag SKREK det även då. Och många med mig.Det var precis vad Sverige behövde. Och det var skitbra.

“Luke Skywalker”, ett av de starkaste spåren på albumet, kanske rentav det starkaste, får stå som symbol för detta legendariska göteborgsbands entré på musikkartan. Det är inte många toner rätt i sången, det är otajt på sina ställen. Men det kommer alltid krossa varenda Celine Dion och Michael Bolton i världen. Vartendas Toto varenda själlös superinstrumentalist.Det är pop i sin själva essens – “I´m luke Skywalker Tonight” .

Kommentarer

4 kommentarer till “48. Broder Daniel – Luke Skywalker”

 1. Pickadulver 22 May 2008, 12:09

  Känslan av gemenskap kan inte underskattas.
  Det kanske var viktigare i högstadiet än nu, men ändå, känslan finns där.
  Nothing Matters To Me.
  Jag förstod inte själv hur bra det var förrän jag hörde Happy people never fantasize och Dream my days away. Shit vilken flashback.

 2. Martin S 22 May 2008, 14:13

  Perfekt som programförklaring (även om de skrev tusenfalt bättre låtar senare). “I’ll be gone” och “Shoreline”, två svenska mästerverk? Långt ifrån omöjligt.

 3. Michelle 22 May 2008, 16:15

  Ja snälla sig att Shoreline kommer vara med på listan…

 4. Jens 22 May 2008, 20:36

  Ja om inte Shoreline är med på listan åker jag till Stockholm och kastar upp dig i en grantopp Andreas.

Pingbacks & Trackbacks