40. Kask – Summer Is Here

Nu är sommaren här! Ja det känns iallafall så i Stockholm. Och en av de bästa sommarlåtarna som gjorts har gjorts av Janne Kask: “Summer Is Here”.

En dag runt 1997 befann jag mig på Jimmy Funs kontor. Ben Marlene satt i ett samtal. Han var upprörd. Stressad. Han lade in en större prilla än hans normalt gigantiska under läppen. Beskedet hade precis kommit: Janne Kask hoppade av Brainpool. Förlagets största akt gick mot splittring.

Ganska snart blev det klart att Janne tänkte köra solo och att Brainpool tänkte fortsätta utan sin frontman. Oddsen att båda skulle lyckas var väl inte direkt låga.

Men ganska snart efter detta fick jag höra Jannes första solosingel och tre låtar från Brainpools kommande album. Jag satt i chocktillstånd och bara gapade. Brainpool hade blivit bättre. Janne Kask hade blivit bättre. Faktum är att båda, musikaliskt och låtmässigt, befann sig ljusår från senaste Brainpool-plattan. “In a Box” var ju bra, men detta var nåt helt annat.

“Summer Is Here” är en en fullständigt harmlös klockren liten poplåt som alltid ger mig känslan av att befinna mig mitt i ett strålande solsken. Perfekt idag alltså.

Och enligt mitt sätt att se saken borde den ha en inskriven plats bland svenska sommarklassiker och skicka ut “Sommartider” och “Sommaren är Kort” över brantstupet.

*

Jannes efterföljande soloplatta var heller inte dum. “Golden Heart” och “Younger Generation” var några av favoriterna på denna för mig.

Kommentarer

5 kommentarer till “40. Kask – Summer Is Here”

 1. Magnus 26 May 2008, 12:46

  Har helt missat “summer is here”
  är den lika bra som golden heart så får man väl se till å leta lite…

 2. Peter S 26 May 2008, 15:23

  Håller med. Detta är en av de allra bästa sommarhitsen ever :)

 3. Martin S 26 May 2008, 15:25

  Mmmm, pop!!!

 4. Andreas 26 May 2008, 16:15

  Har inte kommit in på Youtube idag av nån anledning. men här är en länk till “Summer Is here” för er som inte lyssnat redan! : )

  http://www.lastfm.se/music
  /Kask/+videos/+1-y0K43Mo_NAI

 5. Jens 26 May 2008, 17:29

  Jamen jag lade ju upp den enligt dina instruktioner förut…

Pingbacks & Trackbacks