#4 och #3

Vissa människor hatar musikaler. Jag tillhör inte dem. Jag såg äntligen “Mamma Mia” i helgen och föll i extas. Jag blir berörd till tårar av “Grease”, “Moulin Rouge” och så gott som allt där det är en bra story och när människor plötsligt brister ut i sång.

Det här nedan är nog det mest rörande jag sett i en film. Bara ett hjärta av sten kan hålla emot när mästaren Baz Luhrmann trummar loss sina stora nummer som detta, som slutscenerna i “Strictly Ballroom”. Det ovan är bara en klassiker i genren som är fantastisk den med.


Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/includes/related_functions.php on line 80

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Warning: Cannot use a scalar value as an array in /var/www/html/superautomatic.com/public_html/wp-content/plugins/yet-another-related-posts-plugin/classes/YARPP_Core.php on line 1870

Kommentarer

29 kommentarer till “#4 och #3”

 1. Martin S 19 Jan 2009, 12:02

  Mitt hjärta äro alltså av hårdaste cement. I detta fall är jag obeskrivligt glad över detta.

 2. Jens 19 Jan 2009, 12:09

  Men… nu verkar det som om du pratar filmmusikaler? Jag skulle vilja påstå att det är en jävla skillnad på sådana och live-framförda musikaler. Själv gillar jag både Moulaine Rouge och Sweeney Todd som filmer. Men jag kommer inte sätta min fot på en teatermusikal någonsin igen.

 3. Andreas 19 Jan 2009, 12:15

  Jag pratar främst om filmmusikaler. Martin -menar du att du inte gillar ens “Moulin Rouge”? :=

  Fan jag kan till och med svälja “High School Musical”!

 4. Martin S 19 Jan 2009, 12:20

  Andreas> Låt mig säga såhär: När jag såg “Moulin rouge” var allt jag kunde tänka; “Men herregud, DRIVER han med oss?!?!?”. Hela tiden, tills jag stängde av och svor att aldrig komma i närheten av Luhrmann ever again.

  Dock var jag tämligen förtjust i “Sweeney Todd”, ska sägas.

 5. Jonas R 19 Jan 2009, 12:40

  Musikaler är ju (som mycket annat) bäst live, men snackar vi filmmusikaler måste jag så ett slag för “Everyone Says I Love You” av Woody Allen.

 6. DMC 19 Jan 2009, 12:47

  Fyfaaan för folk som brister ut i sång och dans i en film! Musikaler är av ondo och borde förbjudas i kommande månadsskifte.

 7. Kai 19 Jan 2009, 12:47

  Mitt hjärta är av hårdast möjliga svarta granit

 8. DMC 19 Jan 2009, 12:54

  Det värsta är när skådisarna börjar prata rytmiskt (grunden till hiphop?) och sen med melodi. Sen brakar det loss. Alla dansar och benen står i 90 grader i långa rader.

  Sände TV1000 en gång i tiden och ibland smög dom in diverse musikaler i tablån. Bla en som heter In The Army (från 30/40-talet) eller liknande. 1000000000000 personer i filmen viftar/snurrar med gevär och sjunger glatt i perfekt synk med varandra.

 9. Andreas 19 Jan 2009, 12:55

  Äntligen har min skelett-i-garderob-lista på riktigt engagerat kollaps läsare! : D

  Iglesias, Carola & Lambada må framkalla vissa känslor men bredvid en musikal är de som en fis i stormen m a o!

 10. Jimpa 19 Jan 2009, 13:19

  Filmmusikaler TOPP!! Musikaler på scen BOTTEN!!

 11. Jonas R 19 Jan 2009, 14:26

  Tommy Körberg sjunger Anthem ur Chess &
  Allsång i extranummren på Mamma Mia i London, det är bara två skäl att gå på musikal. Tyvärr fick jag avboka besöket på “Jesus Christ Super Star” med Ola Salo sist jag var i Malmö, men jag tror att jag hade gillat den också. (Nu fick jag ju se Kite istället.)
  Fråga:
  Är “8mile” en musikalfilm?

 12. Andreas 19 Jan 2009, 14:34

  “Anthem” med Tommy Körberg är helt fantastisk den också. Jag skulle definiera “8mile” som musikal, absolut.

 13. ze german 19 Jan 2009, 14:36

  Jag har ett mycket kluvet förhållande till musikaler. Ibland blir det rätt, alltsomoftast väldigt, väldigt fel.

  “Sweeney Todd” var bättre än väntat. “Moulin Rouge” nåja. Men favoriten genom tiderna är givetvis “The Rocky Horror Picture Show”, den överlägset bästa musikal på film jag sett.

  Utanför tävlan finns givetvis Bollywood, här kan det finnas musiknummer som för oss västerlänningar kan te sig smått löjliga, men herrejäklar vad roligt man har oberoende av låtkvalitet. Fast de är inga renodlade musikaler, musiken där är en naturlig del av filmerna så då kanske inte kan räknas in i denna kategori.

 14. DMC 19 Jan 2009, 15:54

  8mile är för böfvelen inte en musikal. Då är väl också Walk the Line en musikal?

  Nehedu Andreas det är två lysande filmer som handla om två briljanta musiker och inget mer. Genre, drama.

  Är 101 en musikal?

 15. Jonas R 19 Jan 2009, 16:21

  Fast i 8mile driver låtarna handlingen framåt, (likt Mamma Mia)i WTL är de (i bästa fall) stämningsindikatorer. I 101 är det främst då EC spelas, musik och handling interagerar.

 16. Andreas 19 Jan 2009, 16:35

  Jag står på Jonas sida här och anser DEFINITVT att varken “Walk the line” eller “101” inte under några omständigher kan tillskrivas genren musikal eftersom de inte styr eller för storyn.

 17. DMC 19 Jan 2009, 16:42

  Men är det inte lite att hårddra det att påstå att 8mile är en musikal? I sånt fall gillar jag en musikal och bär emot!!! :D

  Hur är det med buskis då inkl roterande scener, utedass, brevlåda, en bänk och en korpulent länsman på bredaste västgötskan?
  Är det också musikaler?
  Buskis är alltså musikaler med humoristiskt inslag (som bara uppskattas av personer som bor/är födda utanför 08-området)?

 18. DMC 19 Jan 2009, 16:46

  Då måste opera inkl trikåer från helvetet och feta män med 10 kilo smink i kråsskjortor vara en subgenre till musikaler?

 19. Jonas R 19 Jan 2009, 16:52

  Nej.
  Opera->Operett->Musikteater->Musikal, Folklustspel & Buskis

 20. DMC 19 Jan 2009, 16:54

  Men låtarna driver handlingen framåt, som i 8mile och då måste dom väl vara musikaler?

 21. Andreas 19 Jan 2009, 18:01

  Just for the record: Buskis kan mycket väl vara det värsta jag vet.

 22. Superlimpan 19 Jan 2009, 22:05

  Musikaler har jag kanske inte så mycket till övers för men det värsta är väl ändå musikalARTISTERNA. Usch!Ge dom uppträdande förbud. Musiken kan man lyssna på i vissa fall men inte se det på scen. Jag gillade ändå Moulin Rouge och Sweeney Todd har jag inte hunnit se.
  Helt appropå ingenting så måste man bara se killen i Nordpolen i 4:ans morrontv. A true classic!
  http://www.youtube.com/watch?v=orZoO85RThU

 23. Musse 20 Jan 2009, 05:51

  Sweeney Todd är vackert filmad och har bra manus, men frågan är om den inte hade varit bättre utan musiken? :-) I övrigt gillar jag musikaler (förutom “Rent” som jag hatar över allt annat).

 24. Magnus 20 Jan 2009, 09:34

  Jag trodde det var vilken typ av musik som spelades som avgjorde om det var musikal eller ej.

  Moulin Rouge har jag sett och jag tycker den är underbar. Sweeney Todd var underbar mest på grund av Tim Burton, Johnny Depp och Helena Bonham Carter. Utan dessa så hade den inte överlevt en sekund. Chess tycker jag är bra på grund av musiken skriven av en av vår tids största låtskrivare.

  Musikaler som Jesus Christ Superstar, Phantom Of The Opera, Les Miserables, m fl avskyr jag och kan inte finna en anledning till att vilja se dom.

  Om nu själva definitionen av musikal ligger i att handlingen drivs fram av musiken så är Ju Pink Floyd’s The Wall, The Who’s Tommy musikaler. Känns inte riktigt som jag kan placera de i genren musikaler.

 25. Andreas 20 Jan 2009, 11:13

  Du kommer med en rad intressanta vinklingar, Magnus men det är framförallt en som jag inte helt begriper: “Musikaler som Jesus Christ Superstar, Phantom Of The Opera, Les Miserables, m fl avskyr jag och kan inte finna en anledning till att vilja se dom.”

  Om du inte har sett dem -hur kan du hata dem?

 26. DMC 20 Jan 2009, 11:31

  Man kan hata av princip som en gammal general bosatt på öfvre Östermalm.

 27. Andreas 20 Jan 2009, 12:07

  Isåfall: Vive La revolucion!!

 28. Jonas R 20 Jan 2009, 12:43

  Nästa projekt?
  The April Tears – The Musical?

 29. Andreas 20 Jan 2009, 12:49

  Haha… en tragedi i fjorton akter.

  Faktum är ju att jag inte bara satt upp en musikal -“Grease”- utan även ett flertal dansföreställningar “Strictly Ballroom” & “Just like Honey”. Utan tvivel bland det mest roliga & lyckade jag har varit inblandad i. Vem vet -nästa år kanske det blir en “Mamma Mia” med kidsen!

Pingbacks & Trackbacks