25. Brainpool – Live Transmission

26. Brainpool – Here Comes The Weekend

På bilden ser ni en av de 10 bästa skivorna som har gjorts i Sverige. Brainpool var, tyckte jag, inte alltför kul i början av karriären. Faktum är att de var typ bara bra -med några låtars undantag- ända fram tills när Janne Kask hoppade av. Då trodde jag dessutom det var över för de andra tre. Rykten gick om att David, Jens & Christoffer inte skulle plocka in nån ny sångare. Då trodde jag det skulle gå käpprätt åt helvete.

Sen satt jag en dag ute på förlaget och fick tre låtar från kommande albumet uppspelade för mig. Jag tappade hakan i golvet, jag ramlade ihop i en liten hög, jag kissade på mig. Sen skrek jag uppspelt “de har blivit galna! de har blivit galna” innan jag tog ett spontant ärevarv runt huset av ren eufori.

Brainpool hade kopplat igång de analoga syntarna, skruvat till gitarrerna, satt ihop makalöst funkiga grooves av både trummor, trummaskin och bas. Christoffer Lundqvist, geniet, sjöng sexstämmigt. David Birde lekte New Order. Jens Jansson var, as usual, Sveriges bästa trummis. Brainpool hade gjort sin livs skiva.

Inledande titelspåret “You Are Here” var makalöst och överträffades endast av helt sinnesjuka “Live Transmission” och en av världens bästa fredagslåtar “Here Comes The Weekend”. Och då har jag har inte ens nämnt uppgörelesen med Janne – “Walk on By”- eller tidernas New order pastisch – “Intercity”. Brainpool hade dött och återuppstått. Och ingen kunde väl se detta komma.

Kommentarer

3 kommentarer till “25. Brainpool – Live Transmission”

  1. Jens 30 May 2008, 16:25

    Ja den här Brainpoolplattan är faktiskt grymt bra. Och grymt underskattad.

  2. Pekman 30 May 2008, 16:31

    Instämmer fullständigt!

  3. Jimpan 31 May 2008, 02:17

    Andreas, jag var ju med när vi hörde detta. Riktigt stort. Ibland känns det som om jag överdriver upplevelsen, men det var faktiskt så jävla bra när vi hörde demon. Vi tog nog beslutet att använda Christoffer som producent till TAT där och då.

Pingbacks & Trackbacks