19. The Ark – It Takes A Fool To Remain Sane

Eksjö, 1993: The April Tears har just avslutat giget. Vår dåvarande livetrummis Stefan Nilsson hade förtvivlad lyckats genomföra spelningen med en digital baskagge stor som en vättes handflata. Vi ställde oss och kollade på bandet vi delade scenen med för kvällen. Det var en samling flummiga knattar i femtonårsåldern.

Vid mikrofonen kunde jag skåda en barbröstad yngling med långt svart hår. Han hade mycket grava Jim Morrison-komplex och trots att de inte spelade en Doorslåt gastade han ut “Whip the horses eye…whip the horses eye” över den förstummade Eksjöpubliken. Det lät, rent instrumenttekniskt, inte alltför jävligt, men jag hatade verkligen det jag såg. Bandet på scen hade låtar som var så dåliga att jag fick ont i hela kroppen. Bandet jag tittade på hette Ark. 

Efter spelningen blev det efterfest. Sångaren Ola Svensson kom fram till mig när jag tog en cigg under fläkten i köket. Vi pratade musik. Jag nämnde Depeche Mode, då sa han att hans syster tyckte han var lik David Gahan. Det kunde jag gå med på. Men sen sa han att många tyckte han var lik Bono. Jag kunde väl köpa det också, även om jag tyckte han alltmer framstod som sveriges yngsta megaloman. Då smäller han till med:- Fast de allra flesta tycker jag är jävligt lik Johnny Depp.

Jag stirrade på honom, drog ett bloss. Då sa han:

-Och du är lik Robert Gustavsson.

*

Några år senare var The Ark Sveriges bästa band. Deras stora genombrott “It Takes a Fool To Remain Sane” är en evergreen. En, på sitt sätt, svensk “Bitter Sweet Symphony”.  Ett Broder Daniel för alla. Ola Svensson hade blivit Ola Salo och en av de viktigaste personligheterna i svenskt musikliv. Det är han fortfarande.

Kommentarer

6 kommentarer till “19. The Ark – It Takes A Fool To Remain Sane”

 1. Pickadulver 2 Jun 2008, 16:33

  Jag köpte första EPn Racing With the Rabbits enkom för etiketten den släpptes på, Beat That.
  Som underkatalog till Energy Rekords kunde jag naturligtvis inte låta bli att utforska den. Det första jag fick tag på, Yvonne och Ludo X, blev snabbt favoriter, men jag spelade inte Ark-skivan många gånger. Man kan lugnt säga att de blev bättre med åren och It takes a fool to remain sane är en riktig fullträff. Underbart när ett viktigt budskap får en så fin förpackning.

 2. Superlimpan 2 Jun 2008, 20:37

  Den häringa lilla melodin är ju alldeles brilliant! Kom ihåg sommaren 2000 då den gick varm på repeat. En av de största svenska musikögonblicken.

 3. Peter S 2 Jun 2008, 22:03

  Ark har väl hamnat lite väl högt upp va? Plats 78 hade väl vart ok, inte mer.

 4. ze german 2 Jun 2008, 22:19

  Den enda Ark-låten som jag inte har något mot att lyssna på igen. Resten hoppar jag gärna över.

 5. Magnus 3 Jun 2008, 07:11

  en underbar låt…för mig är den här sommar!!
  resten av plattan är riktigt bra…i synnerhet “let your body decide” och sista spåret “you who stole my solitude”…en riktig pärla för mina öron…

 6. Superlimpan 3 Jun 2008, 07:26

  Peter S> Kanske har den hamnat lite långt ner… :P

Pingbacks & Trackbacks