12. Lie To Me

Min vän Calle vill nog se “Lie To Me” som etta på den här listan. Han hävdar att det är så mycket Depeche det kan bli. Och visst. Fram till 1984 var det en av deras två bästa låtar. Men mycket har hänt därefter. “Lie To Me” står sig dock fortfarande. Minst sagt!

Det som är det absolut bästa med “Lie To Me” är att den är så jävla skön! Ett plumpt uttryck, såklart, men spår två på “Some Great Reward” är själva definitionen på en skön låt. Det svänger utav bara helvete om basgången, det är korta små funkiga ljud, vansinnigt snygga leadslingor och en mjuk, hookig melodi i sången. Och virvlarna är så perfekta att man vill äta upp dom.

“Lie To Me” har själ, en botten. Något som till viss del saknades Depeche Mode under de första albumen. Ja, “Lie To Me” har ta mig tusan soul i sig!

*

Copernicus Antagonister

Och i det där med inspiration och influenser finns ett evigt problem för Depeche Mode´s upptrampade pionjärsaveny. Istället för att de tyska, svenska och amerikanska syntpopband som vill låta som Depeche Mode lyssnar på Marvin Gaye, Leonard Cohen, Simon & Garfunkel, Velvet Underground, John Lee Hooker, Slade & Neil Young and Crazy Horse för att förstå vad Martin Gore sysslar med lyssnar de bara på Depeche Mode. Och resultaten blir självfallet därefter – Platta, arroganta, intetsägande och fullständigt urusla.  There´s a spirit in the sky for god´s sake!

Så till alla er som väldans gärna vill bilda ett band och låta som Depeche Mode här har ni en kort historiekurs, Ni kan ju sjunga den till “New Dress” refräng:

Utan Afrika>Ingen Gospel i Amerika>Utan Gospel ingen soul>Utan Soul ingen Pop> Utan Pop ingen “Lie To Me”.

Och då har vi inte ens pratat Blues eller Rock And Roll. Skål!

Kommentarer

5 kommentarer till “12. Lie To Me”

 1. Magnus 7 Feb 2008, 12:58

  Nu är det verkligen tajt…
  Även om jag inte hållt med i flertalet placeringar hittills så får jag säga att jag blev glad över att Lie To Me kom så högt upp!!
  En av deras bättre låtar helt klart!!

  Spännande å se vilka som blir medaljplacerade…

  Jag kan bara gissa mig till det…Enjoy The Silence, Never Let Me Down Again och Stripped kanske?

 2. Hugo 7 Feb 2008, 13:06

  Skönt att Lie To Me inte kom på Topp 10! ;)
  Jag lyssnade igenom Some Great Reward förra veckan och kom fram till att jag gillar Lie To Me minst på den skivan!
  I teorin är den skitbra, men jag har aldrig fastnat för den. Den får nog en placering kring 100 hos mig…

 3. DMC 7 Feb 2008, 13:43

  Lie to Me är en ultimat depechelåt!
  Det kan vara en åldersgrej också om man hyllar den låten till skyarna. Mycket spelar in som när man började lyssna på depeche, första konserten osv osv nu när depeche’s elitlåtar börjar trilla in.

  Helt klart en topp 3 låt!

 4. Johan 7 Feb 2008, 15:30

  Jag har för mig att jag tyckte att Lie To Me var den minst bra låten på SGR när den kom… det har ändrat sig sedan dess.

 5. Nomenklatura 7 Feb 2008, 16:16

  Gjorde faktiskt en cover på Lie To Me ca -85. Medverkande var ett piano, två bandspelare samt min strupe som agerade beatbox/sång. Ett ljud i taget lades på och hela processen krävde 8 mer och mer brusiga pålägg för att få till alla ljud. Resultatet lät såklart… förjävligt.

Pingbacks & Trackbacks