Black. Free. Dress. Love. (Martin´s favoritord?)

johnnycash-dressedinblackcover.jpg

81. Free

När jag och min gode vän Andreas Racov fick vantarna på “Precious” ett bra tag innan release (Tack Christoffer!) vägrade jag först tro att det var Depeche Mode vi hörde. Nerverna var så tillvida utanpå tröjan att vi inte mäktade med att lyssna mer än fem sekunder måste väl tilläggas… Till slut lyssnade vi på hela låten. Det var en märklig känsla. “Precious” hade ingenting som de tidigare förstasinglarna haft -på över 21 år! Det fanns inget nytt och låten verkade först ordinär. Det var den inte.

På “baksidan” fanns “Free”. Herrejävlar. Redan här anade man var som var på gång. Depeche släpper en b-sida med sång! Dessutom så var det riktigt  jävla skitbra.

“Free” -Depeche Modes bästa baksida på 14 år!

82. Love In Itself

“Pipeline” och “More Than A Party” är redan avhandlade. Med “Love In Itself” avhandlad som Depeche Mode´s 82:a bästa låt är hela inledningen på klassiska “Construction Time Again” placerad. Nej, det finns inga direkta fel på denna andra singel från skivan. Bara att hela 81 stycken är bättre. Depeche Mode -vilket band. Hur många andra artister/band har 81 låtar som är bättre än “Love In Itself”? Frågan är löjlig. Det finns inget band/artist som har 30 låtar som är bättre än “Love In Itself”.

83. Dressed In Black

Ett tag, för längesen, tyckte jag “Dressed In Black” var sådär. Det var verkligen längesen nu. Det är en grym låt. Om än den näst svagaste på “Black Celebration”.

Kommentarer

22 kommentarer till “Black. Free. Dress. Love. (Martin´s favoritord?)”

 1. kitte 15 Jan 2008, 23:18

  vad-gör-Carl_johan_Horndahl-nuförtiden?

 2. Martin S 16 Jan 2008, 08:26

  Jag skulle kunna sträcka mig till att säga att den är DM:s bästa singelbaksida någonsin. Ibland känns det så. Dave sjunger sådär rockraspigt, whiskypräst-desperat som jag bara tvärdör av lycka när jag hör. Att den inte hamnade på albumet är fan en gåta.

 3. Andreas 16 Jan 2008, 11:15

  Kitte > Du är för skön, har du fått nog av Depeche-listan? : )

  Carl Johan bor i Stockholm sen ett år tillbaka ungefär och jobbar som säljare mig veterligen. Nygift också! Har träffat han flera gånger, främst i samband med Lip Service spelningar.

  Martin > Det är lite märkligt att den inte är på albumet, men det kan nog bara bero på Daves tre låtar. Jag tror aldrig det var fråga att ha mindre än tre för det kan ju knappast vara det starkaste materialet som segrade i det här fallet: läs “I Want it all”….

 4. Martin S 16 Jan 2008, 12:09

  Andreas>> Mjo, och Martin lär väl har insisterat att få ha med två ballader att sjunga själv. Oavsett kvalité (läs: “Macro” och “Damaged people”).

 5. DMC 16 Jan 2008, 12:20

  Free, helt ok b-sida. Och som sagt, konstigt att den inte hamnade på LP’n.

  Love In Itself är ett lite konstigt singelval av depeche. Men fan, den är inte dålig. Och 808’an kontra “riktiga” instrument, 4’an är en riktigt bra jazzbit.

  Dave sjunger som en kung på Dressed in Black och den versionen som ligger på 4 spårs EP’n med LL COOL J, Beastie Boys och Pet Shop Boys lite roligare mixad. Bla ligger en synth betydligt starkare i mixen än på originalversionen.

 6. Alex 16 Jan 2008, 12:21

  “Det finns inget band/artist som har 30 låtar som är bättre än ”Love In Itself”.”

  Den här meningen sammanfattar i princip allt med Depeche MOde.

 7. DMC 16 Jan 2008, 12:29

  Dave skulle sjunga Somebody (finns bild och ljudbevis när han sjunger i studion) från början men det visade sig att den passade Martin Gore bättre, sjungandes naken.
  Lite appropå Martin Gore låtar…

 8. Hugo 16 Jan 2008, 16:28

  Jag tycker Free är skitbra, men den passar bäst just som B-sida. Den har delvis lite 83/84-sound och får mig att tänka på andra B-sidor som Now This Is Fun, In Your Memory och Sea Of Sin.

  Angående kommentaren under Love In Itself, så är det helt riktigt att Depeche Mode står i en klass för sig!

 9. Martin S 17 Jan 2008, 10:30

  Sedan bör väl tilläggas att, i sanningens namn, har Depeche Mode varit mästerliga på mycket.
  Men något stor b-sideband har de aldrig varit.
  Missförstå mig rätt, de har gömt en del skatter på singelbaksidor. Men till skillnad från RIKTIGT stora singelartister, där b-sidorna allt som oftast gömt riktiga riktiga klassiker, ligger DM i otrolig lä. Vindstilla, rent av.

  Jämför med, säg, Morrissey, The Smiths, Oasis, Suede, Stone Roses, The Jesus & Mary Chain och ett gäng andra som alltid satt en ära i att lägga ruskigt starka låtar som singelbaksidor – spelar DM inte ens i gärdsgårdsserien.
  Om man nu inte tycker att remixer och instrumentala studiobagateller är det mest spännande livet har att erbjuda, förstås.
  Jag slutade rent av att köpa singlarna efter “Barrel of a gun” och “It’s no good” som innehöll så mycket mög att jag blev förbannad och kände mig lurad på stålar. När “Home” kom brydde jag mig inte längre (jag tycker iofs, till skillnad från alla andra verkar det som, att det är en pretentiös, gymnasiesnyftig skitlåt – det hade väl en del med saken att göra) och lät singeln stå kvar på hyllan.
  Och brydde mig inte längre med resten av singlarna från “Ultra” och “Exciter”.
  Det kändes som ett styrkebevis att så gott som samtliga singlar från “Playing the angel” faktiskt var värda att köpa. Inte bara för att de innehöll riktiga låtar. De innehöll dessutom riktiga låtar som – var sjukt bra! Hoppas DM fortsätter så även i framtiden… För remixer och instrumentaler ger mig inte särskilt mycket (även om den del har varit bra genom åren, förstås).

 10. DMC 17 Jan 2008, 10:50

  Att depeche skulle klämma ur sig dåliga b-sidor kan jag inte hålla med dig om.
  Depeche är lite av bra b-sideband. Under 80-tals eran hade dom en tanke med att b-sidorna just skulle bli det. Det var inte som under S&S, låtar som blev över från LP’n.
  Men en bisarr sak är att Stripped’s b-sida But Not Tonight (tramsig låt men jävligt bra när man är packad) blev a-sida i USA. Dom tyckte att Stripped inte var tillräcklig stark och catchy.

  Min motvering finns inspelad på deras singlar, baksidorna alltså.

  Sen banden du listar förutom The Jesus & Mary Chain kan jag inte jämföra med depeche eftersom jag inte gillar dom och då inte lyssnat på dom så mycket.
  Oasis diggar iofs depeche så jag borde gilla dom bara därför :D

  Läs här:
  “depeCHe MODE received some unlikely support this week from Oasis singer Noel Gallagher after his band won a Lifetime Achievement Award at a predictably lifeless and tired Brit Awards.
  In an interview with Radio Two, Noel slammed the Brits and it’s obsession with acts on major labels; ‘See, depeCHe MODE for instance have never been on a major record label in their entire career, if anyone deserves a lifetime achievement for what they’ve done it would be them, but they’ll never get it.”

  Jag vet inte hur det går med deras GTBR cover som det ryktades om att dom skulle göra.

 11. Andreas 17 Jan 2008, 10:55

  Jag ställer mig nånstans mellan er. Mellan 81-91 var Depeche närmast/fullt i klass med exempelvis banden Martin radar upp. Efter det har det varit fullständig katastrof. Arrogant närmast.

  Tills, som Martin säger, senast.

 12. DMC 17 Jan 2008, 10:56

  Helt korrekt.
  Det var dom åren jag glömde fylla i.

 13. Martin S 17 Jan 2008, 11:08

  Glömde Pet Shop Boys i min listning av band som raddat upp klassiska b-sidor som smultron på strån. All heder åt artister som fortfarande behandlar singlar som något viktigt.
  Och, som jag nämnde: Det FINNS förstås lysande undantag i DM.s låtkatalog som hamnat som b-sidor.
  Men jag, personligen, väljer ju alltid – förstås – en ny, outgiven låt hellre än en remix eller en instrumental.

 14. Jens 17 Jan 2008, 14:13

  Kan inte alla bara sluta förkorta varenda låttitel? Vad fan är GTBR? Get The Balance Right såklart. Men skriv det då.

 15. Kai 17 Jan 2008, 15:15

  Tacka vet jag JAMC gamla b-sida BD från YTMU och Spiritualized’s B-sida från singeln ATYWM som är SIB 1 & 2

 16. Jens 17 Jan 2008, 15:51

  Menar du inte SITB nu KJ?

 17. Johan 17 Jan 2008, 21:13

  Att Free är bästa “b-sidan” på 14 år råder ingen tvivel om men jag vill nog sträcka mig till att den är ännu bättre. Förmodligen nästan det bästa som kom ur hela Playing The Angel grejen.

  Det är banne mig inte många baksidor som är bättre. Skulle väl vara Ice Machine och Fools ungefär.

 18. Andreas 14 Feb 2008, 15:00

  HÄR kommer en fråga: Vem är det som sjunger “aaaah” i “Dressed In Black” innan Martin säger “Dressed In Black Again…”

  Är det inte månne så att det är mr. Wilder?

 19. DMC 14 Feb 2008, 15:19

  Det är herr Gore. Helt klart.
  Tänk vad man kan göra mirakel med flerkanalsbandare :P
  Sjung in i sin egen röst ;)

  Lyssna på absolut det sista när den fade’ar ut. Då ligger “dressed in black again” helt ren.

  En annan viktig sak att tänka på.
  Digitalknäppen på Stripped (tror det är vid 00:17) på Black Celebration (UK utgåvan) är borta på den remastrade utgåvan :)

 20. Jismark 14 Feb 2008, 15:31

  Men aaaa har en annan frasering och ett kort avhugget slut. Och ej heller har kören martins karaktäristiska darr. Jag skulle vilja höra att du är 110% på detta calle innan jag går med på det här!

 21. DMC 14 Feb 2008, 15:43

  Ahhh, ahhhh (den andra en halvton lägre och en 1/4 ton).
  Ja, det måste vara Gore.

 22. Andreas 14 Feb 2008, 15:47

  Kom ihåg att wilder är allkonstnär och spelar de flesta instrument! Jag ska ta och lyssna en gång till sen ska vi eventuellt slå vad om en bärs på fredag! :-D

Pingbacks & Trackbacks