When I´m Not There, In Spirit I´ll Be There


SHAKE THE DISEASE

En solig vårdag 1985, Tranås:

Jag hade cyklat direkt från skolan och ner till skivbörsen på stan och inhandlat en styck sjutums “Shake The Disease”. Sen ivrigt cyklat hem igen. Det var bara jag i huset när jag kom hem, en eftermiddag en vanlig veckodag. Jag gick in på mitt rum, öppnade fodralet och la på “plutten” i mitten på skivspelaren. Stiftet ner, lite rasp. Sen, för första gången i mitt liv, ett av de absolut bästa intro någonsin: “huuu heeuuuuu heeuuuu heeuuuuuu”.

Sedan syntar och efter det en av de mest sångvänliga verser genom alla tider:

“I´m not going down on my knees, begging you to adore me, can´t you see it´s misery and torture for me…”

Jag tryckte in en tom TDK-c90 i bandaren, för så gjorde man på den tiden, och spelade in låten på kassetten. Sen tog jag en Boomblaster (i mitt fall en liten bandspelare) och gjorde som jag sett dom äldre, coola snubbarna i Brooklyn, nån helt annanstans i världen, göra på TV: Jag satte den på axeln och traskade ut in da hood. Bäckagatan, Tranås. Middleclass Town.

Jag gick barfota upp och ner längs gatan förbi grannvillorna, spelandes “Shake the Disease” om och om och om igen. Jag älskade melodin. Jag tyckte omgående det var den bästa låten jag hört med mitt favoritband. Jag gastade ut refrängen för Malms, Ireholms, Anderssons och Drugges:

“Here is a plea, From my heart to you, nobody knows me as well as you do, You know how hard it is for me to shake the disease it takes hold of my tongue in situations like these…”

Jag satte mig efter ett tag på en sten uppe vid vändplan, där gatan slutade och gångvägen mot bandyplan tog vid. Jag tittade upp mot himlen och kisade med ögonen mot den strålande vårsolen. Fåglarna kvittrade, tussilago i gräset.

Det är det lyckligaste minnet från min barndom.

*

“Shake the Disease” tillhör den kategorin Depeche Mode låtar där sångmelodin styr hela låten. Jag avgudar de låtarna. “Shake..”, “Here Is the House” och “But Not Tonight” är ren lycka för mig. Alltid varit, kommer alltid att vara.

“Understand Me..”

Texten är så fin, så omtänksam. Så fullständigt fri från cynism.
Jag blir helt varm bara jag tänker på “Shake The Disease”. My love.

Kommentarer

4 kommentarer till “When I´m Not There, In Spirit I´ll Be There”

 1. Jens 15 Feb 2008, 20:55

  Herregud vad jag älskar Shake the Disease. Och då menar jag älskar.

 2. Fredrik 15 Feb 2008, 21:00

  Mickket braae! Kul att höra Skidmark i radion hördu. Funderar på om jag ska ploppa förbi festen senare!?

 3. Jens 15 Feb 2008, 21:04

  Det tycker jag du ska. Om inte annat kan du gå dit som ställföreträdare för mig. Ta på dig en lång, mörk och risig peruk bara så är saken biff.

 4. Fredrik 15 Feb 2008, 21:23

  Jag säger som snubben på flygbasen i Spinal Tap “I’m getting quite shaggy myself”.

Pingbacks & Trackbacks