Oh Why, Oh why can´t I?

 

23. Israel Kamakawiwo´ole – Somewhere Over The Rainbow  (1993)

En gigantisk Hawaiiansk man med ett litet, litet instrument som heter ukulele spelandes  “Over The Rainbow” från “Wizard Of Oz“, kan det va nåt?

Ja.

Det här är (också) det vackraste som någonsin spelats in. Det här är (också) ibland världens allra bästa låt. På den här listan innebär det plats 23.

 Braddah Iz´(han kallades så) framförande tar nämligen andan ur mig -varje gång. En stor man och en stor själ uppenbarligen. Braddah´s tolkning är fylld av sån längtan, sån lidelse att lyssnaren (och detta inkluderar bland annat alla mina elever) tillslut bara sitter tyst, stirrandes framåt med hakan ner i skjortan.

*

Ja, det här är en cover. men ni som har följt listan (och tidigare listor) har redan registrerat att detta inte är ett hinder för att få en placering.

**
Ja, “What a Wonderful World” är också inbakad i Israel´s version. Så har jag nämnt det också.

***
IZ är inte ensam om att sjunga in en fantastisk tolkning av Judy Garlands klassiker. En annan favorit jag har också är Freddie Wadlings. Vi bör också nämna kompositörerna till denna evergreen. Harold Arlen har gort musiken. Yip Harburg texten.

Kommentarer

4 kommentarer till “Oh Why, Oh why can´t I?”

 1. Martin S 7 Jun 2010, 12:45

  Världens bästa låt.

 2. Andreas 7 Jun 2010, 13:20

  Och plats #23 avslutar det korta män-från-öar-med-endast-ett-stränginstrument-avsnittet på Kollapslistan. Inkluderad var också, för er som har hjärnan måndagsfelkopplad , föregående placering.

 3. Fredrik 7 Jun 2010, 14:07

  Oerhört vackert, oerhört fettigt.

 4. Carlgren 8 Jun 2010, 17:32

  Mysigt. Den som nog blir minst glad över denna version är nog Yip Harburg. Konsten att slakta en alldeles fantastisk text kommer från Hawaii.

Pingbacks & Trackbacks