13. It Doesn´t Matter Two

Satte mig just ner och lyssnade genom de låtar som är placerade precis utanför topp tio. Jag måste säga att det gör mig ont att placera samtliga dessa precis utanför. Jag skulle i princip när som helst säga att de är “en av de 10 bästa”. Jag kommer göra det även framöver, men då får väl ni som läst listan rätta mig..

It Doesn´t Matter Two“! Herregud. Var ska jag börja?

“It Doesn´t Matter Two” är en låt helt i sin egen värld. Det känns som den är skriven och inspelad dagen efter jorden har gått under. Jag kan faktiskt inte på rak arm säga en enda låt, varken i Depeche Mode´s eller nån annans låtbibliotek, som ens påminner om det sound, den takt, den produktion som låten har.

Låten är så jävla intim, ett kort samtal i en säng, samtidigt som den är så uppgiven och ödesmättad.

“And oh what a feeling
Inside of me
It might last for an hour
Wounds aren’t healing
Inside of me
Though it feels good now
I know it’s only for now”

Den här låten och b-sidan på “Black Celebration” är fanimig, åtminstone fram till “New Dress” det absolut mest kroppsnära Depeche Mode gjort. Det känns som man krypit ner under Martin Gore´s täcke. Låtarna är så simpla, ändå unika. Så varma och innerliga. Ändå stundtals så distansierade.

Jag vet jag är motsägesfull och svänger mig i kontraster i mina förbehållslösa hyllningar. Men vad annat göra? Jag kapitulerade för många år sen och är en slav under sån här musik. “It Doesn´t Matter Two”. En låt som med all säkerhet skrevs på nån timma av Martin Gore 1985.

Och så var det säkert med “Here Is The House”, “World Full Of Nothing” och “Dressed In Black” också. Skulle fan inte förvåna om han skrev allihopa under samma period på ett par dagar. Så spontana och raka som de är. Vilken jävla formtopp han prickade in.

Kommentarer

5 kommentarer till “13. It Doesn´t Matter Two”

 1. Martin S 6 Feb 2008, 18:40

  Spontant och rakt uppskattas alltid mer än gåspennor, Stora Ord och grumlig gotpoesi.
  Vackert, sa Bull.

 2. DMC 6 Feb 2008, 19:34

  Det blir bara superlativ på samtliga låtar du kommer att lista nu.

  Väntar med spänning på prispallen!

 3. Johan 6 Feb 2008, 22:33

  Vi har inte många kvar nu. Jag hugger till med att prispallen består av (utan inbördes ordning) Shake The Disease, Stripped och Enjoy The Silence.

 4. DMC 7 Feb 2008, 09:23

  Lyssnade på låten imrose.
  Ett litet mästerverk.

 5. Thobias 7 Feb 2008, 18:38

  Håller med. En absolut favorit från min sida och jag bugar och bockar för placeringen.

Pingbacks & Trackbacks